Régi ingatlanüggyel próbálták zsarolni Csányit

Vágólapra másolva!
Egy régi ingatlanüggyel, a Bank Center-beruházással próbáltak kizsarolni 12,5 milliárd forintot Csányi Sándor OTP-vezértől. A pénzintézet szerint a beruházás körül a hatóságok korábban mindent rendben találtak. Az RTL Klub híradója úgy tudja,  a zsarolók átdátumozták a papírókat, hogy elhitessék, új vizsgálat indult az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Bank Centerrel kapcsolatban próbálták megzsarolni Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját. Az RTL Klub Híradója emlékeztett rá, hogy az irodaház 1996-ban épült, a beruházást az OTP finanszírozta, és később több vizsgálat is indult az építkezéssel kapcsolatban.

A híradó szerint ezeknek az anyagoknak egy részét csatolták a három zsaroló levélhez, amelyeket az OTP elnök-vezérigazgatójának küldtek, hivatali e-mail címére. A zsarolók 50 millió eurót, vagyis mintegy 12,5 milliárd forintot követeltek.

Az OTP közleményében az áll, "az irodaházzal kapcsolatos ügyletet a '90-es évek végén külső szakértők és az APEH is vizsgálta, azt a jogszabályoknak megfelelőnek találta és a vizsgálatot lezárta". Az RTL Klub híradója meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy a zsaroló e-mailekhez csatolt iratokat átdátumozták, és vélhetően így akarták elhitetni az OTP-vezérrel, hogy új vizsgálat indult az irodaház ügyében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nem közöl részleteket az ügyben. A tv2 híradója szerint a zsarolási ügyben őrizetbe vett egyik férfi, G. Zoltán 1999 áprilisától 2000 októberéig az APEH elnökének informatikai tanácsadója volt.

Az APEH szóvivője azt mondta, hogy a férfit kirúgták, és egy későbbi vizsgálat megállapította, hogy G. Zoltán 1999 májustól adatokat töltött le törvénytelenül az APEH adatbázisából, köztük olyan dokumentumokat, amelyekkel Csányit meg akarták zsarolni.