Lemondott a rágalmazásért elítélt tabi polgármester

Vágólapra másolva!
Megszűnt Schmidt Jenő (Fidesz) tabi polgármesteri jogviszonya, mivel egy rágalmazási perben másodfokon jogerősen hatvanezer forint pénzbírságra büntette a megyei bíróság. A polgármestert egy a helyi újságban megjelent, az önkormányzat volt jegyzőjével kapcsolatosan, név nélkül megfogalmazott véleménye miatt ítélték el.
Vágólapra másolva!

A polgármesterek jogállásáról szóló törvény szerint, ha valakit bűntető ügyben elítélnek - márpedig a rágalmazás vétségnek számít és bűntető ügy -, az a jogviszony megszűnését eredményezi - mondta Schmidt Jenő. "Mivel bűntetőügyben jogkörömben marasztaltak el, szükségszerű volt a lemondásom" - magyarázta a polgármester.

Hozzátette: a pénzbírságot befizette és ezzel minden jogkövetkezmény alól mentesült, azaz büntetlen előéletű, így nem lesz akadálya annak, hogy az időközi választáson ismét elinduljon a polgármesteri tisztségért.

A polgármester a lapban úgy fogalmazott, hogy a volt jegyző "etikátlanul viselkedett". Ezt magánemberként mondhattam volna, polgármesterként azonban nem - közölte a lemondásra kényszerült elöljáró, aki az eset kapcsán megfontolandónak tartaná a polgármesterek jogállásáról szóló törvény idevonatkozó passzusának módosítását, ugyanis szerinte különbséget kellene tenni a különböző súlyú büntető ügyek között.