Rászáll az APEH a konditermekre

Vágólapra másolva!
Idén a fitness centrumokat és wellness központokat vizsgálja meg alaposan az APEH. Ezek a helyek ugyanis gyakran nem adnak számlát. Jövőre pedig az őrzővédők és az utazásszervezők retteghetnek a revizoroktól.
Vágólapra másolva!

Az APEH-elnök ígérete szerint ebben az évben alaposabban vizsgálják a fitness centrumokat, mert sok helyen előfordul, hogy nem adnak számlát, az így befolyt bevételeket nem könyvelik el, azaz kevesebb adót fizetnek be.

A szervezet sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: az eddigieknél nagyobb szerepet kap az ellenőrzések során "az adókikerülő magatartás megelőzését szolgáló prevenció". Az APEH időről időre kiválaszt egy-egy úgynevezett ellenőrzési témát, vagyis egy-egy csoportot, amelyikre alaposabb vizsgálat vár. Idén az egészségmegőrző tevékenységet folytató vállalkozások kerülnek a kiemelt csoportba, vagyis például a fitness centrumok, wellness központok. Ezek a helyek ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján gyakran nem adnak számlát a vendégeiknek.

"Az alapos vizsgálat ennél az ellenőrzési típusnál azt jelenti, hogy az eltitkolt bevételek feltárása érdekében kiemelten vizsgálni kell a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az adókötelezettségük teljesítését többször elmulasztókat, a több éve veszteséget kimutató vállalkozókat, a pénztárgépet nem rendeltetésszerűen használókat. A jogszerűtlen adózói magatartást folytatók kiszűrése érdekében leltárfelvételeket készíthetnek, továbbá vizsgálhatják az áruk eredetének és a házipénztárak tartalmának bizonylattal való alátámasztottságát" - írta az APEH közleményében.

Meghatározták már előre azt is, hogy a következő években mely területek számíthatnak a fokozott ellenőrzésekre. Eszerint a hulladékgazdálkodást és a hulladékkereskedelmet, az alvállalkozókkal működő, takarítási tevékenységet végző vállalkozásokat, a pénzügyi szektort, ezen belül a hitelközvetítőket, a hitelkihelyezőket, a brókereket, valamint az üzletviteli tanácsadást, az őrzővédő tevékenységet, az utazásszervezést és az ügynöki tevékenységet végző vállalkozásokat fogják ellenőrizni.

"Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a számlaadást elmulasztó más szolgáltatók ellenőrzésére nem kerülhet sor ebben az évben" - figyelmeztetett az APEH.