Sokakat érdekelnek a Gyurcsány-részvények

Vágólapra másolva!
A Szonda Ipsos felmérése szerint a felnőtt lakosság negyedének fantáziáját mozgatta meg a kedvezményes részvényvásárlási program, amelyről Gyurcsány Ferenc beszélt hétfői évértékelőjében - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc hétfőn elhangzott parlamenti szezonnyitó beszédéről, a felmérés során megkérdezettek 70 százalékának volt valamilyen információja. A Népszabadság által ismertetett, a Szonda Ipsos által végzett kutatás szerint 43 százalék tudott valamilyen elemet említeni a beszédből, a leggyakrabban szóba hozott téma a most meghirdetett Új tulajdonosi program volt: a beszédről információval bírók 29 százaléka említette ezt.

A program lényege, hogy az állampolgárok kedvezményesen juthatnának még állami tulajdonban lévő vállalatok részvényeihez, azok privatizácója esetén. A válaszadók több mint egynegyede (27 százalék) azt mondta, szívesen részt venne a programban, a felnőtt korúak 18 százaléka pedig esélyt is lát arra, hogy éljen a lehetőséggel. A Népszabadság szerint ez a teljes lakosságra vetítve azt jelenti, hogy több mint kétmillió felnőtt gondolkodhat el ilyen típusú befektetésen.

A felmérésből kiderül, hogy a programban inkább a fiatalok és középkorúak, a magasabb iskolai végzettségűek, valamint a nagyvárosokban élők vennének részt. Abban, hogy egyáltalán megvalósul az elképzelés, a megkérdezettek több mint egyharmada bízik, de ugyanennyien kételkednek is benne - írja a Népszabadság.

A kormányfő hétfőn a parlamentben beszélt az úgynevezett Új tulajdonosi programról. Azt ígérte, lehetőséget teremtenek arra, hogy az állampolgárok néhány ezer, esetleg millió forint értékben tulajdont szerezzenek egyes állami cégekben. A cégeket a kormányfő nem nevezte meg, csupán vitát ajánlott a kérdésről.