Századvég: Gyurcsány kezdi behozni Orbánt

Vágólapra másolva!
Éppen kétszer annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, pedig a kormánypárt már túl van a januári mélyponton egy február eleji Századvég-felmérés szerint. A biztos szavazók között egyre többen vannak a fideszesek, az MSZP itt sem szerepel jól. A kormány megítélése ugyanakkor némileg javult, és Orbán Viktor veszített népszerűségéből.
Vágólapra másolva!

Alig - 44-ről 46 százalékra - emelkedett azok aránya, akiknek van kedvenc pártjuk, amelyre fenntartás nélkül szavaznának - derül ki a Századvég-Forsense február eleji közvélemény-kutatásából. A politikai aktivitás február elején is alacsony maradt, a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy elmenne szavazni egy most vasárnap tartott választáson.

A népszavazás közeledtét jelzi a Századvég értékelése szerint, hogy egyre többen titkolják el pártpreferenciájukat - már a megkérdezettek csaknem negyede nem árulja el, melyik pártot támogatja. A kampány előrehaladtával párhuzamosan 8 százalékkal csökkent a bizonytalankodók tábora.

Az MSZP a múlt hónapban volt népszerűsége mélypontján, azóta valamelyest emelkedett a támogatottsága: jelenleg 13 százalékon áll. Az elmozdulás - teszik hozzá a felmérés készítői - a statisztikai hibahatáron belül van. A Fidesz támogatottsága nem változott, 26 százalékos - éppen kétszer annyi, mint a szocialista párté. Az SZDSZ 3, az MDF 2 százalékon áll. A biztos szavazók 26 százaléka MSZP-s, míg 64 százaléka fideszes. Az SZDSZ és az MDF még a biztos szavazók táborában sem éri el az ötszázalékos küszöböt.

A kormány inkább menjen

Kissé (mintegy 6 százalékkal) javult a kormány megítélése, de még mindig a megkérdezettek 60 százaléka gondolja azt, hogy rosszul teljesít. 6 százalékkal romlott viszont az ellenzék munkájának megítélése: jelenleg a megkérdezettek 57 százaléka elégedetlen vele. 31 százalék mindkét oldallal elégedetlen.

Jelenleg is többen vannak a kormányváltást pártolók, mint azok, akik szerint a kormánynak folytatni kellene a munkáját (44, illetve 33 százalék). A megkérdezettek egyötöde nem tudott dönteni ebben a kérdésben.

Csökkent a különbség a két oldal megítélése között

A Századvég felmérése szerint vannak a két oldal között különbség enyhe csökkenésére utaló jelek. Az egyik kérdésnél a válaszadók öt opció közül választhatták ki, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük ki nyújtaná a legjobb megoldást (az MSZP- vagy a Fidesz-kormány, élén Gyurcsány Ferenccel, illetve Orbán Viktorral vagy nélkülük, esetleg egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő).

Míg januárban 6 százalékkal többen támogatták a Fidesz számára kedvezőbb két válasz valamelyikét az MSZP-s opciókkal szemben, addig mára eltűnt a különbség, mindkét oldal támogatottsága 22-22 százalék. A Fidesztől elpártoló válaszadók azonban nem valamelyik másik pártot erősítik, hanem egy független, harmadik erőt látnának szívesen a választható politikai erők között.

Orbán támogatottsága csökkent

21-ről 15 százalékra csökkent azok tábora, akik legszívesebben egy Orbán Viktor vezette Fideszt látnának hatalmon. A Fidesz-szavazóknak is csak a fele szeretné Orbán Viktort látni egy Fidesz-kormány élén, 18 százalék inkább valaki mást. Az MSZP szavazóinak viszont kétharmada támogatna egy Gyurcsány vezette kormányt, pedig a miniszterelnök népszerűtlensége általános. Másik szocialista politikust csak 7 százalék tudna elképzelni vezetőként.

Az elmúlt hónapokhoz képest csökkent az eltérés Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki alkalmasságának megítélésében. Januárban még 10 százalékkal többen tartották alkalmasabbnak a kormányfői posztra Orbánt, míg jelenleg az eltérés csupán 4 százalék. A csökkenés kizárólag Orbán Viktor támogatottságának visszaesésére vezethető vissza, a Gyurcsány Ferencet alkalmasabbnak tartók aránya nem változott az elmúlt hónapban (27 százalék).

Saját párthívei körében mindkét politikus 85 százalékos bizalmat élvez. A bizonytalan pártválasztók közül viszont 10 százalékkal többen tartják alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet a kormányzásra, mint Orbán Viktort - derül ki a Századvég-Forsense felméréséből.