Folytatódik a vasutassztrájk

Vágólapra másolva!
Éjféltől újra sztrájkba léptek a vasutasok. A béremelést követelő Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete egyelőre az elégséges szolgáltatásokról sem tudott megállapodni a MÁV-vezetőséggel.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn, február 25-én nulla órától folytatja a február 1-jén megkezdett és azóta többször is felfüggesztett határozatlan idejű vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Gelencsér László, a VDSZSZ vezető ügyvivője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy országosan elindult a sztrájk, mindenféle atrocitástól mentesen. A vasúti csomópontok közül elmondása szerint különösen nagy részvétel mellett zajlik a munkabeszüntetés Záhonyban, továbbá Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, a kocsiirányítók szinte száz százalékban sztrájkolnak. Kiemelte, hogy a budapesti főpályaudvarokon azok a vasutasok léptek sztrájkba, akiknek a feladata a kora hajnalban induló vonatok vizsgálatának előkészítése lenne, ezért ezek a szerelvények semmiképpen sem fognak tudni elindulni, akkor sem, ha esetleg sztrájktörők lépnének a munkát beszüntető vasutasok helyére.

A VDSZSZ a MÁV Gépészet ZRt., a MÁV Trakció ZRt., valamint a MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos béremelést követel, valamint azt, hogy a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot.

A VDSZSZ vasárnapi közleménye szerint azért folytatják a sztrájkot, mert hiába álltak elő kompromisszumos javaslatokkal, "a munkáltatók minden érdemi tárgyalástól mereven elzárkóztak". A közvetítő bevonása sem hozott eredményt. A sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról sem tudtak egyelőre megállapodni. Gaskó István közölte: kezdeményezték a MÁV-nál, hogy még vasárnap 17 órakor tárgyaljanak ezekről.

A VDSZSZ-elnök szombaton az Inforádiónak azt nyilatkozta: még mindig elegendő számú vasutas támogatja a munkabeszüntetést ahhoz, hogy újra megbénítsák a vasúti közlekedést. A sztrájkolók közleménye szerint az esetleges káoszért a MÁV-cégek vezetőségét terheli majd a felelősség.

A sajtótájékoztatón Gaskó kitért arra, hogy a bíróság jogszerűnek mondta ki a mostani sztrájkot. Utalt arra, hogy első fokon, nem jogerősen a 10 százalék többlet bérfejlesztésre vonatkozó szakszervezeti követelést nem tartotta jogszerűnek az a bíró, aki az 1999-es VDSZSZ-sztrájkot is jogszerűtlennek mondta ki. Ezt a döntést a Legfelsőbb Bíróság a szakszervezet felülvizsgálati kérelmére megváltoztatta - mondta az elnök.

Visszafizeti a MÁV a kárba veszett jegyek árát

A Mávinform közleménye szerint a sztrájk miatt éjféltől kiszámíthatatlan lesz a vonatok közlekedése. Késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A kimaradó járatokra előre megváltott jegyek árát visszatérítik az utasoknak. Ezt a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 3. nap 24.00 órájáig lehet kérni. Akiknek bérletük van, azok költségtérítést kérhetnek a MÁV-tól, hogy ki tudják fizetni a vonat helyett igénybe vett más, helyközi tömegközlekedési eszközöket. Erre a sztrájk lemondása után egy hétig van lehetőség. A helyi tömegközlekedésre, például a BKV-járatokra nem vonatkozik az ajánlat.

A hétfői sztrájk alatt közlekedni fognak a vonatok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vonalain, de a menetrend módosul. A megszokottól eltérően a vonatok Győr-GYSEV Állomásról (Pápai út 1.) indulnak menetrend szerint, valamint oda érkeznek; az InterCity vonatok pedig a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek. A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról - Acsád, valamint Ják-Balogunyom - vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. Az országos sztrájk miatt a nap folyamán késésekre lehet számítani - közölte a GYSEV Zrt.

A sztrájk alatt valamennyi Volán társaság elfogadja a vasúti bérletet, valamint a MÁV dolgozói és családtagi arcképes igazolványokat. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező útvonalon vehetők igénybe. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) 2-es és a 3-as metró vonalán, a gödöllői és a ráckevei HÉV-szerelvényeken, továbbá meghatározott autóbusz és villamos járatokon fogadja el a vasutas bérletet.

Vonatpótló autóbuszok viszik majd az utasokat a Zebegény-Vác valamint a Mátészalka-Tiborszállás, továbbá Záhony-Nyíregyháza vonalakon.