Kétszáz hektáron ég a balatoni nádas

2008.02.24. 17:23

Félszáz tűzoltó próbálja megállítani a balatonboglári nádasból felcsapott lángokat. A tűz a közeli házakat is veszélyezteti. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerint a nádas valószínűleg nem magától gyulladt ki, akár egy égő cigaretta is okozhatta a tüzet.

Kétszáz hektáron ég a nádas Balatonbogláron. A tűz a város szélső utcájának házait és az áruházakat is veszélyezteti. Hat településről vonult ki mintegy félszáz tűzoltó, akik ellentűzzel védik a lakott területet - tájékoztatta  vasárnap délután az MTI-t a helyszínről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.
   
Heizler György elmondta: délután két órakor kapták a riasztást, ám akkor még csak 50 négyzetméternyi területen kellett megkezdeniük a beavatkozást a boglári tűzoltóknak.
   
Időközben az élénk szélben a tűz elharapódzott, és a négyes fokozatúra emelt riasztáshoz további öt településről -Balatonfűzfőről, Kaposvárról, Keszthelyről, Marcaliból és Siófokról érkeztek tűzoltók, akik két órával a tűz keletkezése után is még csak elsősorban a házakat, valamint a közelben lévő áruházakat védik a tűztől. 
   
Heizler szerint szerencsére két héttel ezelőtt egy építkezés miatt kimélyítették az utca és a nádas közötti árkot, ami megkönnyíti a védekezést. Nehezíti viszont, hogy a tőzeges, süppedős területre nem lehet a járművekkel rámenni, és a nádas széle tele van hulladék fával.
    
A tüzet a terület körbekerítésével fékezik meg, az oltás várhatóan az esti órákig eltart. A tűz keletkezésének okát vizsgálják, annyi azonban már most valószínűsíthető, hogy nem magától gyulladt ki a nádas - mondta Heizler György, hozzátéve: akár egy eldobott égő cigaretta is okozhatta a tüzet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK