Nem tud újabb Csányit zsarolóról a rendőrség

Vágólapra másolva!
Nem erősítette meg a Nemzeti Nyomozó Iroda azokat a sajtóhíreket, hogy egy negyedik személyt is őrizetbe vettek volna Csányi Sándor OTP-elnök megzsarolásával kapcsolatban. A rendőrség szerint továbbra is három gyanúsítottja van az ügynek, akik előzetes letartóztatásban vannak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is csak három személyt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy Csányi Sándor OTP-vezértől 12,5 milliárd forintot követeltek - mondta hétfőn az MTI-nek Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes szóvivője. A Népszava pénteken számolt be arról, hogy egy negyedik személyt is őrizetbe vettek a zsarolási üggyel kapcsolatban.

A rendőrség múlt kedden közölte, hogy zsarolás miatt indított eljárást az NNI különleges ügyek osztálya három magyar állampolgár ellen, akik 50 millió eurót (12,5 milliárd forintot) követeltek egy vezető banki tisztségviselőtől. A zsarolók tavaly novemberben és decemberben három e-mailben közölték: pénzt kérnek azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra egy nagy értékű ingatlan adás-vételével kapcsolatos iratok.

Másnap az OTP Bank bejelentette: a bank elnök-vezérigazgatóját, Csányi Sándort írásban zsarolták meg, és ő azonnal feljelentést tett. A bank szerint a hitelintézet egyik üzleti ügyéhez kapcsolódtak a Csányi Sándort megzsaroló elektronikus levelek, ezek nincsenek kapcsolatban Csányi Sándornak a banktól független, egyéb üzleti tevékenységével. A zsarolás fókuszában álló Bank Center-irodaházzal kapcsolatos ügyletet a kilencvenes években az APEH is vizsgálta, és azt megfelelőnek találta - közölte a bank.

Az MTI szerint az egyik gyanúsított, Simicska Lajos volt APEH-elnöknek az informatikai tanácsadója volt. Az APEH-nél 2002 végén vizsgálatot folytattak, és 2002 novemberében Király László György, az adóhivatal akkori elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: 1999 májusától egy elnöki tanácsadó 386 magánszemély, illetve gazdasági társaság adatait kérdezte le az adóhivatal rendszeréből, és ezekben az esetekben felmerülhet a jogosulatlan adatkezelés.