Rászabadítják az APEH-ot a potyautasokra

Vágólapra másolva!
Százezer lehetséges egészségbiztosítási potyautas adatait adta át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az APEH-nek. Az adóhatóság előbb adatot egyeztet, kiszűri a hibákat, majd kopogtatnak az ellenőrök. Aki lebukik, annak meg kell fizetni az elmaradt járulékot, annak kamatait és még büntetést is kap - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Eddig figyelmeztető levelet kaptak, de mostantól az APEH is jelentkezhet azoknál, akik a taj számuk alapján nem jogosultak a közfinanszírozott egészségügyi ellátásra - írja a Népszabadság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár százezer tisztázatlan jogviszonyú ember adatait adta át az adóhivatalnak.

A lap szerint a hivatal akár öt évre visszamenőleg is beszedheti az elmaradt járulékot és kamatait. Az összeg és a büntetés kiszámítása bonyolult, az APEH az adott évben érvényes minimálbér és járulékszabályok alapján határozza meg.

Az első körben adategyeztetéssel szűrik ki az esetleges adminisztrációs hibákat, majd azt vizsgálják, hogy a listán szereplők közül kinek járhat az ellátás járulékfizetés nélkül is. Ilyenek lehetnek a nyugdíjasok, a gyerekek, a gyesen, gyeden lévők, a fogvatartottak, a katonák, a rendszeres szociális ellátásban részesülők, a hajléktalanok - akik után az állam fizeti a járulékot.

A Népszabadság úgy kalulál, hogy aki például 1997-ben volt potyautas, azt, annak járuléktartozása 70 ezer forint - kamatok és büntetés nélkül.