"Önök gyorsabbak voltak" - mondta Gyurcsány Putyinnak

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében csütörtökön a moszkvai Kremlben aláírták a Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló magyar-orosz megállapodást. Gyurcsány az aláírásakor azt mondta, hogy Magyarország kész támogatni a Nabucco vezetéket, de úgy véli, a Déli áramlat előbb épül meg. Putyin szerint elég elővenni a számológépet, hogy megtudjuk, mi szól a Déli áramlat mellett.
Vágólapra másolva!

"Önök gyorsabbak voltak, mint a Nabucco" (a tervezett közös európai gázvezeték) - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfőnek csütörtökön Moszkvában, a Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról való megállapodás aláírása előtt orosz hírügynökségi jelentés szerint. A magyar kormányfő egyetértett abban Putyinnal, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz-magyar együttműködésben. Gyurcsány Ferenc azt mondta az aláíráskor, hogy Magyarország kész támogatni a Nabucco vezetéket, de úgy véli, a Déli áramlat előbb épül meg.

"Csak elő kell venni a számológépet"

"Aki meg akar győződni a Déli áramlat gézvezeték előnyéről, annak csak elő kell vennie egy számológépet" - idézte Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentését a Reuters hírügynökség csütörtökön. Putyin azon a Kreml-beli ünnepségen beszélt, amelyen aláírták a megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Magyarország részvételéről a Déli áramlat megépítésében.

"Szembeötlő, hogy az általunk javasolt vállalkozás megvalósítható, és támogatják a források. Ha valaki fel akarja ásni a talajt, és csöveket beletemetni (máshol), mi ugyan nem bánjuk" - idézte Putyint a hírügynökség. "Ha ez a tervezet megvalósul, és nincs kétségem afelől, hogy megvalósul, Magyarország szerepe mint fontos kapocs nőni fog az európai energialáncban, és az ellátás stabilitása erősebb lesz" - mondta az orosz elnök a Déli áramlatról.

Gyurcsány: Oroszország megkerülhetetlen

Gyurcsány Ferenc az aláírást követően elmondta: 2002 után fordulat következett be a kétoldalú kapcsolatokban, mert Magyarország megértette, hogy az Oroszországgal való együttműködésnek nincs alternatívája. Gyurcsány emlékeztetett arra is, hogy időközben Magyarország az Európai Unió tagja lett, és így az uniót is képviseli immár. Az EU és Oroszország között vannak ugyan viták, de lehet vitatkozni és együttműködni egyidejűleg - mondta. Kijelentette: meggyőződése, hogy az Európai Uniónak szüksége van Oroszországra, és nem csak az energetika területén.

A magyar kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatokban az eltelt években véget is ért egy szakasz, amikor Vlagyimir Putyin két évvel ezelőtti magyarországi látogatásán világossá tette véleményét 1956-ról, és visszaszolgáltatta a sárospataki könyvtár kincseit, ezzel begyógyítva a lelki sebeket.

Egy vezetéknél több a kettő

A Nabucco vezeték tervére utalva megjegyezte, hogy úgy tartja, egy vezetéknél több a két vezeték, és a három még a kettőnél is több. Az utolsó, mosolyogva tett megjegyzést annak ellenére tette, hogy az MTI értesülése szerint a tervezettnél közel egy órával tovább tartó szűk körű megbeszélésen Putyin elnök többször is igyekezett rábeszélni a magyar felet, hogy tegyen le erről a tervről.

A szerződés aláírását és Gyurcsány Ferenc látogatását Moszkvában szokatlanul nagy érdeklődés kísérte, olyan, amilyen csak Oroszország legjelentősebb partnereinek esetében szokott megnyilvánulni: a Kreml honlapján szerepelt, több csütörtöki lap is írt róla, és egész nap vezető helyen szerepelt a hírekben.