Megúszta a kamu doktori címet viselő alpolgármester

Vágólapra másolva!
Megszüntette a bíróság a Salgótarján fideszes alpolgármestere ellen folytatott büntetőeljárást, aki doktori címet használt, noha felsőfokú végzettsége sincs. Az alpolgármester államilag nem elismert egyetemen diplomázott, ezért doktori címe sem lehet. A vádirat szerint az alpolgármester névviseléssel összefüggésben követett el okirat-hamisítást, a bíróság szerint azonban a doktori cím nem része a névnek.
Vágólapra másolva!

Tárgyalás nélkül szüntette meg a Salgótarjáni Városi Bíróság a Fenyvesi Gábor ellen öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és négy rendbeli magánokirat-hamisítás miatt folyamatban lévő büntetőeljárást, a döntés ellen az ügyészség és az érintett nyolc napon belül fellebbezhet - közölte a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője.

A fideszes politikus ügyében tavaly májusban rendelt el nyomozást a rendőrség, az ügyészség pedig januárban emelt vádat. Fenyvesi Gábor 1999-ben végzett a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén, és 2001-től használta közszereplőként doktori címét, noha az intézmény nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására, így az alpolgármesternek - államilag elismert felsőfokú végzettség híján - doktori címe sem lehet.

Nem része a névnek

Barsi József bírósági szóvivő elmondta: a vádirat szerint Fenyvesi Gábor névviseléssel összefüggésben követett el okirat-hamisítást, de a bíróság kimondta, hogy a doktori cím nem része a névnek, így az alpolgármester nem követett el bűncselekményt. A 19 oldalas indoklás tartalmazza: a bíróság csakis a vád tárgyává tett magatartások értékelését végezte el, és kizárólag büntetőjogi szempontból. A jelentős közérdeklődést kiváltó eset előzményeivel, politológiai, erkölcsi megítélésével, tanulságaival nem foglalkozott.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a jogszabályok szerint a név családi és utónévből áll, a doktori cím nem része a személyazonosító adatnak, ezért sem használata, sem mellőzése nem befolyásolja a személyazonosítást. Megállapította, hogy mindazok a közokiratok, amelyekbe Fenyvesi Gábor aktív vagy passzív közreműködésével doktori címet jegyeztek be, nem minősíthetők hamis, hamisított vagy más nevére szóló okiratnak, továbbá, hogy a vitatott bejegyzés nem vonatkozik semmilyen jog vagy kötelezettség létezésére, megváltoztatására, megszűnésére sem, "így büntető tényállási elem hiányában" nem tekinti bűncselekményeknek a vádiratban szereplő cselekményeket.

Jogosulatlan címhasználat

A bírósági indoklás arra is kitér, hogy a hasonló visszás helyzeteket törvénymódosítással lehetne elkerülni, mert nem zárja ki jogszabály, hogy magánegyetem "belső" doktori címet adhasson ki, emellett a felsőoktatási igazgatás és az okmányigazgatás előírásai sincsenek összhangban.

A bíróság szerint Fenyvesi Gábor ügyében legfeljebb jogosulatlan címhasználat szabálysértésről lehet szó, ennek megvizsgálására a rendőrségnek van hatásköre, ezért a jogerős döntés megszületése után a bíróság a rendőrségnek küldi meg az iratokat.