Nyertek a túlórapénzért perelő tűzoltók

Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyertek a szombathelyi hivatásos állományú tűzoltók. A nem jogerős ítélet szerint munkáltatójuknak 2004 májusától visszamenőlegesen ki kell fizetnie elmaradt túlóráik egy részét.
Vágólapra másolva!

A hivatásos tűzoltók azt kérték a bíróságtól, hogy heti 40 óra feletti munkavégzésüket számolhassák el túlmunkaként, egy európai uniós jogszabály ugyanis a heti 40 órás munkahét felett a plusz munka kifizetését vagy szabadnap kiadását rendeli el. A munkáltató azonban egy magyar jogszabályra hivatkozva csak 50 óra feletti munkavégzés után fizetett túlórát, holott a szombathelyi tűzoltók nem egyszer heti 72 órát is dolgoztak. A magyar jogszabály szerint a heti munkaidőt fokozatosan kell csökkenteni, és 2008-ban kell eljutni a 40 órás munkahéthez.

A bíróság végül szerdai nem jogerős ítéletében azt állapította meg, hogy a 48 órás munkahetet meghaladó munkavégzés számít túlmunkának, erre jár külön díjazás, melynek összegét együttesen kamataival együtt 98 millió forintban határozta meg.

Szováti Csaba ügyvéd szerint az ítélet azért precedensértékű, mert hasonló ügyekben a jogalapot illetően már születtek úgynevezett közbenső ítéletek, de most először határozta meg a bíróság összegszerűen a fizetendő túlóradíjakat, illetve azok kamatait. Az hatvannyolc szombathelyi tűzoltó esetében ez összesen csaknem százmillió forintot jelent.

Szováti Csaba elmondta: vélhetően az ítélet írásba foglalása után a felperesek is fellebbezést nyújtanak majd be az ítélet ellen. Változatlanul szeretnék ugyanis elérni, hogy a 40 órás munkahét feletti munkavégzés után kapják meg túlóradíjukat, mégpedig kamatostul.