Vizsgálnák a BKV tanácsadói szerződéseit

2008.02.28. 21:15

Az ellenzék, a szabad demokraták és a teremben lévő két szocialista képviselő szavazataival hozott döntést a közgyűlés csütörtökön arról, hogy vizsgálatot kér a BKV Zrt. felügyelőbizottságától a cég vezetése által tavaly kötött több milliárd forint értékű, jórészt tanácsadásról szóló szerződésekkel kapcsolatban.

Ezt megelőzően Balogh Zsolt, a BKV vezérigazgató-helyettese, aki a beteg Antal Attila vezérigazgatót helyettesíti, szólt a szerződések címéről és az azokkal előirányzott, illetve már kifizetett összegekről.

A 2012 végéig szóló szerződés alapján az AAM Zrt. több mint 2,5 milliárd forintot kapna, amiből már több száz millió forintot kifizettek számukra.

A BKV megbízott vezérigazgatója kifejtette, hogy a tanácsadó cég több ezer munkaórában milyen hatalmas mennyiségű, több tízezer oldalnyi tanulmányt készített a BKV-nak és a DBR Metró Projekt Igazgatóságnak. Balogh Zsolt nem tartotta teljesíthetőnek hogy a kért anyagot átadja a helyszínen a képviselőknek. Arra viszont nyitott volt, hogy a cégnél minden iratot megtekinthetnek a képviselők.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője elfogadhatatlannak tartotta a cégvezető válaszait, s megjegyezte, hogy Demszky Gábor helyében elgondolkodna azon, mi is zajlik a BKV-nál.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) furcsállotta, hogy a főpolgármester, aki a város vezetője, nem tud semmit a BKV-nál történő dolgokról.

Az ellenzékiek elfogadhatatlannak tartották azt is, hogy a tanácsadók gyakorlatilag olyan feladatokat végeznek a BKV-nak és a 4-es metró projekt igazgatóságának, amelyeket a dolgozóknak kellene teljesíteniük.

Bagdy Gábor (KDNP) frakcióvezető szerint a jelek arra utalnak, hogy a BKV jelenleg vezetési válságban van.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes egyetértett azzal, hogy a BKV felügyelőbizottsága tárja fel ez ügyben a teljes igazságot. Hangsúlyozta, hogy szerinte viszont az lenne a probléma, ha a városházáról bárki belelátna bármelyik cég bármilyen szerződésébe.

Nem volt meg a szükséges többség annak az ellenzéki javaslatnak az elfogadásához, hogy a BKV-nál elrendelt vizsgálat lezárásig utasítsák a cégvezetést arra, hogy függessze fel ezeknek a tanácsadói szerződéseknek a végrehajtását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK