Szót értenek a hívekkel a lezser papok

Vágólapra másolva!
Kritizálta a civil ruhát viselő, és polgári életmódot folytató papokat a Vatikán egyik vezetője. Gyakran sportoló, táncolni szerető, hétköznap lazán öltöző magyar plébánosok szerint a papot nem a reverenda teszi azzá, ami, hanem a személyisége. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára nem kívánta kommentálni sem a Vatikán, sem papjai véleményét.
Vágólapra másolva!

"A jó Isten nem takarta el felhővel az eget" - érzékeltette az Ürömön és Pilisborosjenőn szolgáló pap, Bakos Zsolt, hogy semmi problémája nem adódott abból, amikor kicsit lazábbra vette a figurát. Még a Nyírségben történt, hogy a ma 33 éves plébános a hittanórájára járó kamaszokkal kerti partit rendezett, civil ruhát viselt és hússütés közben "nem kereszt, hanem sör volt a kezemben, amikor egy fiú odajött hozzám a problémájával" - idézi fel az esetet.

Azt nem tudni, hogy a plébánosi partiszervezésről mit gondol a Vatikán, de két hete kemény bírálatot fogalmazott meg Franc Rodé kúriabíboros a polgári életvitellel kapcsolatban. Az egyházi központ egyik vezetőjeként kritizálta "a papi viselet kevés láthatóságát", a formaságokra és fegyelemre keveset adó plébánosokat - olvasható a La Stampa című torinói napilapban.

Mondataiból az következik, hogy a Vatikán nyugtalankodik az olyan papok miatt, akik gyakran nagyvilágiasan és polgárok módjára viselkednek, csak ritkán hordanak reverendát. A növekvő szekularizáció jelei között említette a kúriabíboros a "korlátok nélküli szabadság"-ot, és a "világias szellemiség"-et.

Jegyesoktatás a sörözőben

Zsolt atya bowlingozni is jár tanítványaival az egyik fővárosi bevásárlóközpontba, focizik velük, futni szokott. Hétköznap ritkán hord reverendát, sokkal inkább az úgynevezett papi civilt, a szürke vagy fekete inget a gallérja alá hajtott fehér koláréval, de azt se mindig. Hívásunk előtt épp papucsban és melegítőben beszélgetett néhány hívével. Szavaiból az derül ki, hogy távolságtartóbbak egyes emberek a reverendával szemben, mint mikor civilben van a plébános.

Ő és a recski Kis Csaba plébános is úgy véli, a nagyvárosokban nem is várják el olyan mértékig a hosszú, fekete reverenda viseletét a templomba járók, mint a kis falvakban. A magát "elég liberálisnak" nevező Csaba atya nem tud róla, hogy nálunk probléma lenne a papok ruhaviselési szokása. Ő például gyakran farmert hord, "de temetéskor nyilván még a reverenda alá se, nehogy kilátszódjon" - mondja, érzékeltetve, hogy a szélsőségeket kerülni kell.

Ebbe belefér nála az is, hogy az általa esketett fiatal pár jegyesoktatásának egy részét sörözőben tartja, és az is, hogy szeret táncolni. Az extrém dolgok mellett a luxust is kerülni kell az életvitelben, közölte, és példát is mondott: "Nem lennék hiteles nagy Merdzsóval, miközben a mamikákat vigasztalom, és az egyszerűségről prédikálok" - fogalmazott.

"Jó buli volt"

Az ország legismertebb katolikus papja, a gazdagréti Lipp László talán leginkább focimániájáról ismert, pár napja a 60. születésnapján is leszervezett egy meccset a színészválogatottal. A megkérdezett plébánosok is több nagy labdarúgót említettek maguk között, az NB1-es focistából lett püspök Kiss-Rigó Lászlótól a kaposvári Balás Béláig, akit pályán nyújtott teljesítménye alapján sokan csak Beton atyaként ismernek az országban.

László atya többek között radikális újításaival vált híressé: repülős temetés, online miseközvetítés a honlapján, ahol blogot is ír, de emelt díjas telefonhívással vasárnapi üzeneteit is meghallgathatja bárki. Legutóbb Havas Henrik tévéműsorában vendégeskedett, "jó buli volt" - mondta erről az [origo]-nak.

A medence partján fürdőnadrágban is meg van a tekintélye, állította a népszerű plébános, aki úgy vélte, a személyiség a döntő, az, hogy kit milyennek ismertek meg az emberek, s nem a ruházat. Sőt, szerinte egyes "gyámoltalan" papok páncélnak, tekintélynövelőnek használják a reverendát, s ez nem jó. "A személyiség súlyából fakad a tekintély, nem a ruhából" - állítja.

A megszólaltatott papok híveit is megkérdeztük, az derült ki, hogy a hozzájuk misére járók mind kimondottan kedvelik lelkipásztorukat, annak közvetlenségét, stílusát. Sajnos azt nem sikerült megtudni, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a vatikáni véleményt osztja-e, vagyis veszélyesnek tartják-e a polgári szokásokat, vagy inkább az általunk megkérdezett papokét, hívekét. Megkeresésünkre Német László MKPK-titkár ugyanis nem kívánta kommentálni mindezt.