A vasutasok újra egyezkednek a MÁV-val

Vágólapra másolva!
Újra leül tárgyalni a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), bár az eddigi tárgyalásokon cseppet sem közeledtek az álláspontok. A VDSZSZ nem sztrájkol a népszavazásig, de a munkabeszüntetést folytatni akarják, ha addig sem tudnak megállapodni.
Vágólapra másolva!

Pénteken 10 órakor folytatódik a szerdán ismét eredménytelenül zárult egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a szakszervezet sztrájkköveteléséről és a még elégséges szolgáltatásról. Az álláspontok hosszú ideje nem közeledtek egymáshoz.

A VDSZSZ követelése, amelynek elérésére február 1-jétől határozatlan idejű sztrájkot kezdett, arra vonatkozik, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 35 ezer vasutas dolgozó kapjon személyenként nettó 250 ezer forintot. A másik követelés, hogy körülbelül 14 ezer munkavállaló, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. dolgozói a már felajánlott 6,9 százalékon kívül 10 százalék többlet bérfejlesztésben részesüljenek. A MÁV álláspontja változatlan, a szakszervezeti követelésnek szerinte nincs jogi és gazdasági alapja.

A csütörtöki sztrájkbizottsági ülést követően a VDSZSZ közölte, hogy március 9-éig, a népszavazásig nem tartanak újabb sztrájkot, ezzel is kifejezve, hogy a február elsejétől meghirdetett munkabeszüntetés nem politikai célokat szolgál. A szakszervezet közleménye hangsúlyozza: ha nem sikerül egyezségre jutni a munkáltatókkal, akkor folytatják a sztrájkot.