Demszky ismét nekifut a fővárosi költségvetésnek

Vágólapra másolva!
A múlt heti kudarc után március 10-én kísérli meg elfogadni a főváros idei költségvetését a közgyűlés. A legutóbbi ülésről előbb a szocialisták, majd a szabad demokraták távoztak, mert nem tudtak megegyezni az MSZP által szorgalmazott egészségügyi átszervezéséekről. Ha nmárcius 15-ig nem lesz büdzsé, havi ötmilliárdot is bukhatnak a fővárosi intézmények.
Vágólapra másolva!

Március 10-re hívta össze Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen egyetlen téma, a költségvetés tárgyalása szerepel. A szocialisták által korábban a büdzsé elfogadásának feltételeként megjelölt kórház-átszervezés továbbra sincs napirenden - tudta meg az MTI vasárnap városházi forrásokból.

A fővárosi közgyűlésben február 28-án az SZDSZ az ellenzékkel együtt, az MSZP ellenében napirendre vette a költségvetés tárgyalását. A szocialisták emiatt az ebédszünet után már vissza sem tértek az ülésre. A szabad demokraták a költségvetési napirend délutáni tárgyalása előtt frakciószünetet kértek, ami alatt eltávoztak, így a közgyűlés határozatképtelen lett.

A szocialisták több mint egy héttel a közgyűlés előtt már kinyilvánították, hogy csak akkor tárgyalnak a büdzséről február utolsó csütörtökén, ha az egészségügyi átszervezés is napirenden lesz. Szerintük a egészségügyi intézmények egy gazdasági holdinggá szervezéséről zajló nyolchónapos egyeztetés után meghozható a döntés, amivel évente több milliárd forintot takaríthatnának meg, a kórházi zrt. által végzett központosított beszerzések révén. A kórházak kft.-ként továbbra is önállóan végeznék gyógyító munkájukat Horváth Csaba, MSZP-s főpolgármester-helyettes korábbi érvelése szerint.

Szolnoki Andrea, az egészségügyi bizottság SZDSZ-es elnöke a múlt csütörtökön, a közgyűlés szünetében tartott tájékoztatón a tanácsrendszert visszaidéző centralizáció ellen érvelt. Emlékeztetett arra is, hogy a főpolgármesteri kabinet már kétszer visszadobta Horváth Csaba javaslatát. Felhívta a figyelmet arra a veszélyhelyzetre, hogy a gyógyszereket a zrt. beszerzésével kapnák a kórházak. Így ha például egy kórháznak váratlanul szüksége lenne egy életmentő gyógyszerre, azt szerinte nem tudnák gyorsan megszerezni.

A főpolgármester szerdán, az SZDSZ-frakció prominensei pedig csütörtöki tájékoztatójukon hosszasan érveltek amellett, hogy az önkormányzat költségvetése elfogadásának megvannak a feltételei. A több mint 512 milliárd forintos büdzséről ugyanis a kormánypártok már lezárták az egyeztetést. Ennek végén - Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes szerint - 300 millió forint körüli összeg sorsa volt még bizonytalan. Úgy vélte, hogy a büdzsé tartalékai biztosítják annak a lehetőségét is, hogy az MSZP által szorgalmazott egészségügyi átalakítás előkészületei megkezdődjenek.

A büdzsé tervezetét a csütörtöki közgyűlés előtt a szakbizottságok többsége nem tárgyalta, köztük a pénzügyi bizottság sem. A közgyűlés szünetében a pénzügyi bizottság a költségvetéshez benyújtott mintegy 40 ellenzéki indítvány mindegyikét elutasította, de magáról a költségvetésről ekkor sem tárgyalt a testület.

Az MTI úgy tudja, a jövő kedden az MSZP és az SZDSZ fővárosi vezető politikusai koalíciós egyeztető értekezleten vitatják meg a kialakult helyzetet. Van olyan szocialista álláspont ez ügyben, amely szerint egyfajta megoldási lehetőséget jelenthetne az, ha az SZDSZ elvi támogatásáról biztosítaná az egészségügy holdingszerű átszervezését. Ezzel elhárulhatna az akadálya a büdzsé elfogadásának, a későbbiekben pedig konkrét döntést hozhatnának az egészségügy átalakításáról.

A törvény előírásainak megfelelően az önkormányzatoknak február 15-ig kell benyújtaniuk költségvetésüket, amelynek elfogadására egy hónapjuk van. A véglegesített büdzséről az önkormányzatoknak március 15-éig kell tájékoztatást adniuk az államnak. Ennek hiányában az államkincstár áprilistól nem folyósítja a fővárosi önkormányzatnak és intézményeinek az állami támogatást. Ezt korábban Ikvai-Szabó havonta 4-5 milliárd forintra becsülte.