A főváros összes hídjáról is jól látható, összefüggő olajszennyeződés hömpölyögött a Dunán. A vízügyi hatóság szerint a szennyezést egy uszadék aljából kifolyó, nem túl nagy mennyiségű olaj okozta. 

Jól látható, 6-8 méter széles, összefüggő olajfolt hömpölygött a Duna budapesti szakaszán. A szennyezés a pesti rakpart mellett, északi irányból tartott Ráckeve felé, és a főváros minden hídjáról jól látható volt.

A szakhatóság szóvivője elmondta, hogy az olajfoltot hétfőn reggel a Duna megyeri szakaszán is észlelték, ám ott az összefüggő szivárgást már szétverte a víz. A szennyezést egy, a folyó budapesti szakaszának északi részén álló uszadékból kiszivárgó olaj okozta. A vízügyi hatóság szerint a tavasszal megemelkedő vízszint gyakran okoz hasonló baleseteket. A rögzített uszadékokat ilyankor ugyanis ellepi a víz, és kimossa az ott található - olajjal szennyezett - fenékvizet.

 

Egy kis olaj a Dunán

A vízügyi igazgatóság szerint ezek a szennyeződések korántsem annyira veszélyesek, mint amilyennek látszanak. Sok esetben csak a felszínt lepik el néhány centiméter vastagon, és a víz gyorsan szétmossa őket. "Egy liter olaj közel ezer négyzetméternyi is elterülhet" - mondta a hatóság egyik szakembere.

A szennyeződés azonban sok esetben veszélyezteti az ivóvíz tisztaságát, a vízimadarakat és a Duna ökológiai rendszerét. A folyó fővárosi szakaszába évente többször kerül olaj a vízbe hajóról, uszályról, vagy uszadékról.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Olajszennyezés a Margit hídról nézve