Szerdától Medveczky lesz a főnök az MTV-nél

Vágólapra másolva!
Szerdától nem lesz elnöke a Magyar Televíziónak, ezért az új vezető megválasztásáig az alelnök irányíthatja a köztévét. A posztra Rudi Zoltán hétfőn Medveczky Balázst,  Digitális MTV Igazgatóság vezetőjét nevezte ki. A tévéelnöki pályázat februárban eredménytelen lett, mivel a kuratórium egyik jelöltet sem támogatta. A három jelentkezőből ketten is újraindulnak.
Vágólapra másolva!

Medveczky Balázst, a Digitális MTV Igazgatóság vezetőjét nevezte ki a Magyar Televízió (MTV) gazdálkodásért és stratégiatervezésért felelős alelnökének Rudi Zoltán, az MTV elnöke - közölte a köztelevízió sajtóirodája. Rudi elnöki mandátuma március 5-én jár le, így az új tévéelénök megválasztásáig Medveczky irányíthatja az MTV-t.

Az MTV elnöki posztjára kiírt pályázat február 12-én eredménytelenül zárult, miután a posztra jelölő kuratóriumi elnökség tíz tagja közül csak ketten adtak le érvényes voksot. A tisztségért hárman versengtek: Rudi mellett Hammer Ferenc médiakutató és Szabó Stein Imre, aki korábban az MTV és kereskedelmi csatornák menedzsmentjében is helyet kapott.

A kuratórium ellenzéki delegáltjai már korábban bejelentették, hogy egyik pályázót sem támogatják. Így viszont a tíztagú - fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló - testületben egyik aspiránsnak sincs esélye megkapni a voksok kétharmadát. Az eredménytelenség miatt új pályázatot kell kiírni, de csak hónapokkal március 5. után lehet új elnöke a köztévének.

A három induló közül ketten biztosan versenybe szállnak a második menetben is: Rudi Zoltán és Hammer Ferenc. Szabó Stein Imre azt mondta: még nem döntött, de mivel az indulási szándékát március utolsó napjáig kellene jeleznie, van még ideje erre. Az éppen egy hete közzétett pályázati felhívás szerint a jelentkezők május 5-én adhatják le az induláshoz szükséges dokumentációt; a kuratóriumnak június 3-ig kell döntenie a kérdésben.

A 39 éves Medveczky közgazdász, húsz éve dolgozik a Magyar Televízióban. A frissen kinevezett alelnök az elmúlt egy évben, a bérleti szerződés megkötése után digitális igazgatóként irányította az óbudai gyártóbázis építkezését, és szervezte a költözést. Ő koordinálta az új digitális technológia beszerzésére indított közbeszerzési eljárást.

Medveczky 1988-ban külsős felvételvezetőként kezdte tévés pályáját, majd - a közgazdász diploma megszerzése után - előbb gyártásvezető lett, később pedig a Program-lebonyolítás és a Koprodukciós Igazgatóság gyártási- és gazdasági vezetőjeként folytatta. Rudi Zoltán 2006 májusában nevezte ki gyártási és műszaki igazgatónak.

Két jelölt biztos indul

Az MTV elnöki posztjára kiírt pályázat indulói közül ketten biztosan a második menetben is versenybe szállnak, míg a harmadik aspiráns még gondolkodik ezen - tudta meg az érintettektől hétfőn, a jelentkezési csomag megvásárlásának első napján az MTI. Az MTV sajtóosztályának közleményéből kiderül: Rudi Zoltán elnök fenntartja indulási szándékát, amelyet már február 12-én, az első kör eredménytelenné nyilvánításának napján bejelentett.

"El fogok indulni" - mondta Hammer Ferenc szociológus, médiakutató, míg a korábban az MTV menedzsmentjében is szerepet játszó Szabó Stein Imre azt közölte, még nem döntött, de - mivel indulási szándékát március utolsó napjáig kell jeleznie - "van még idő" erre. Az éppen egy hete közzétett pályázati felhívás szerint a jelentkezők május 5-én adhatják le az induláshoz szükséges dokumentációt; a kuratóriumnak június 3-ig kell döntenie a kérdésben.