Sólyom a legnépszerűbb, Horváth a sor végén

Vágólapra másolva!
A népszavazási kampány keveset módosított a politikusok megítélésében Szonda Ipsos felmérése alapján. Február végén némileg nőtt Sólyom László népszerűsége, Orbán Viktor pedig megelőzte megelőzte Göncz Kingát. A legnépszerűtlenebb Horváth Ágnes.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Sólyom László köztársasági elnök a legnépszerűbb politikus a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Népszabadság hétfői száma közölt. Az államfő a megkérdezettek 51 számára szimpatikus, őt Dávid Ibolya MDF-elnök (47 százalék) és Szili Katalin házelnök (46 százalék) követi.

A negyedik helyen Orbán Viktor Fidesz elnök (45 százalék) megelőzte Göncz Kinga külügyminisztert (44 százalék). A hatodik helyen áll Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter (43 százalék). A lista végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György titokminiszter (28 százalék), Kóka János SZDSZ-elnök (24 százalék) és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter (18 százalék) áll.

A Szonda Ipsos szerint továbbra is alapvetően a pártpreferenciájuk alapján minősítik az emberek a politikusokat. Az MSZP táborában Gyurcsány Ferenc a legkedveltebb (72 ponttal), a Fidesz támogatói körében Orbán Viktor (78 ponttal), az MDF híveinél Dávid Ibolya a favorit (75 ponttal). Az SZDSZ híveinél korábban Kuncze Gábor magaslott ki, távozása óta Göncz Kinga áll a rokonszenvlistájuk élén (most éppen 63 ponttal).

Megfigyelhetők pártpreferenciától függetleníthető hatások is: az idősek körében Szili Katalin és Dávid Ibolya számít rokonszenvesnek, a fiataloknál Fodor Gábor. A diplomásoknál Sólyom László és Göncz Kinga elismertsége jobb az átlagnál.