A Fővárosi Bíróság lebontatná a Turul-szobrot

Vágólapra másolva!
Le kell bontani a XII. kerületi Turul-szobrot a Fővárosi Bíróság keddi jogerős ítélete szerint. A Turul ügye mégsem lefutott egyelőre, a Fővárosi Közgyűlés még teremthet új jogi helyzetet.
Vágólapra másolva!

A XII. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állították fel a Turul-szobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban az I. fokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Sőt, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helyben hagyta azt.

A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, közigazgatási perben vitatta a bontási határozatot. Kedden a Fővárosi Bíróság közigazgatási perben hozott elsőfokú jogerős ítéletében kimondta, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes. A jogszabályok szerint az ítélet kézhezvételét követő 30 napon belül kell azt végrehajtani, azaz a szobrot lebontani.

Ugyanakkor a keddi tárgyaláson, az ítélethozatal előtt, a kerületi önkormányzat jogi képviselője elmondta: már tavaly októberben született olyan közgyűlési határozat, amely elvi egyetértést ad a XII. kerületi világháborús polgári és katonai áldozatok emlékművéhez. Ráadásul a közgyűlés hatályon kívül helyezte azokat a határozatait, melyek nem járulnak hozzá az emlékműhöz.

A közigazgatási hivatal jogi képviselője erről azt mondta: állandó probléma, hogy a közigazgatási bíróság a perben vitatott közigazgatási határozat megszületése után évekkel előállt tények alapján hozza meg döntéseit. A Legfelsőbb Bíróság pedig már kimondta, hogy ez súlyos törvénysértő eljárás, csak a közigazgatási határozat
megszületésekor fennállott tényeket lehet figyelembe venni a határozat törvényességének vizsgálatakor.

A Fővárosi Bíróság ítéletének szóbeli indoklása szerint a döntésük annyit jelent, hogy a bontási határozat jogszerű volt, amikor meghozták, a szobor fennmaradásához szükséges feltételek pedig nem voltak meg. Elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása hiányzott.

A jogerős ítélet végrehajtásának késleltetésére vannak jogi lehetőségek, és ha ez idő alatt a Fővárosi Közgyűlés hozzájárul a Turul-szobor fennmaradásához, akkor új jogi helyzet áll elő, és az emlékművet mégsem kell lebontani.

Váczi János, a hegyvidéki polgármester kabinetfőnöke az ítélethirdetés után azt mondta: építésügyi hatósági bejelentést tesznek, és jövő hétfőn a Fővárosi Közgyűlés elé visznek egy előterjesztést. A terv az, hogy a meglévő szobor katonai emlékmű lesz, a polgári áldozatoknak pedig új emléket állítanak az Alkotás utca és a Győri út sarkán.