Alkotmánybírósághoz fordul az MDF a biztosítási törvény miatt

Vágólapra másolva!
Az MDF szerint több ponton alkotmányellenes az egészségbiztosítási törvény, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A párt azt is aggályosnak tartja, hogy nem készültek el a hatástanulmányok az ellátórendszer és a betegellátás kapcsán.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Magyar Demokrata Fórum (MDF) az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban - jelentette be Herényi Károly, a párt frakcióvezetője kedden, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a február 11-én újra elfogadott egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény szerintük több ponton alkotmányellenes.

Csáky András, a párt országgyűlési képviselője a részletekről elmondta: véleményük szerint a jogbiztonság elvét sérti az, hogy a törvény százhúsz felhatalmazó rendelkezést ad, így a jogszabály tényleges tartalma nem ismert, ami ütközik a jogalkotási törvénnyel. Továbbá aggályosnak tartják azt is, hogy nem készültek el a hatástanulmányok az ellátórendszer és a betegellátás kapcsán.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja szerint aggályos az is, hogy sérül az egyén orvos- és intézményválasztási joga azzal, hogy az új pénztári törvény értelmében a pénztár dönt arról, hol, melyik orvos szolgáltatását veheti igénybe a beteg. Azért most fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert megalapozott beadványt akartak készíteni, amely az egyeztetések után mostanra készült el - mondta Csáky.

"Ha egészében nem tekinti alkotmányellenesnek a törvényt az Alkotmánybíróság, akkor legalább ezeket a passzusokat vegye ki" - tette hozzá.

Herényi Károly kiemelte: az MDF reformpárti, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a kisebbik ellenzéki párt több mint hatvan módosító indítványt nyújtott be a törvényalkotási szakaszban, amelyeknek döntő többségét azonban a kormánypártok "lesöpörték" az asztalról. "Szerettük volna, ha a köztársasági elnök úr fordul az Alkotmánybírósághoz, de miután ezt nem tette meg, ezt mi tesszük meg" - mondta a frakcióvezető.