Közbeszerzési ügy miatt megbüntették Heves önkormányzatát

Vágólapra másolva!
Közbeszerzési eljárás nélkül adta át egy magáncégnek két idősotthon üzemeltetését Heves jobboldali többségű önkormányzata. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezért 13 millió forintos büntetést rótt ki. Az önkormányzat fellebbezést nyújtott be.
Vágólapra másolva!

Tizenhárommillió forintra büntette Heves önkormányzatát a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert közbeszerzés nélkül adta át egy magáncégnek a város két szociális otthonának üzemeltetését - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az önkormányzat szocialista frakciójának vezetője, Sárándi István.

Mivel a szerződés értéke több mint 25 millió forint, és a jogügylet szolgáltatási koncessziónak minősül, kötelező lett volna meghirdetni közbeszerzési eljárást - ezzel indokolta a büntetést a döntőbizottság.

A tendert egyedüli pályázóként nyerte a Sors 2000 Kht. Ráadásul a két idősotthon vagyonkezelését még azelőtt meghirdette a jobboldali többségű önkormányzat, hogy a működtetést átvette volna a Heves Megyei Önkormányzattól - tette hozzá Sárándi.

Miután kihirdették a pályázat eredményét, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz fordult az önkormányzat MSZP-frakciója. A hivatal pedig a Közbeszerzések Döntőbizottságához továbbította a beadványt.

Fellebbezést nyújt be a Fővárosi Bíróságon a Közbeszerzési Döntőbizottság döntése ellen a település önkormányzata - tájékoztatta az MTI-t Csáki Zsigmond, Heves polgármestere. Csáki szerint ellentmondást van az államháztartási és az önkormányzati törvény között abban, hogy egészségügyi-szociális szolgáltatás esetében szükséges-e közbeszerzési eljárás lefolytatása. Az eljárás során ugyanazt a gyakorlatot követték, mint hasonló esetben az ország számos egyéb önkormányzata - mondta a polgármester.