Cserélgetni kell a fogyatékosokat a plusz pénzért

Vágólapra másolva!
Nemhogy nem örülnek, inkább rettenetesen feldühődtek a fogyatékosokat nevelő családok a kormány új ötletén, miszerint akkor egészítenék ki jelenlegi 30 ezer forintos ápolási díjukat ugyanennyivel, ha bevállalnák még egy fogyatékos gondozását. A szülők szerint jár nekik a minimálbér, hisz ha intézetbe adnák gyereküket, havi 70-80 ezret kellene fizetniük. 
Vágólapra másolva!

"Ha elutazom valahova, a kis uszkár kutyámat átvihetem a szomszéd néninek, hogy vigyázzon rá, mire visszajövök, lehet, úgy megszereti, hogy vissza se akarja majd adni. De az autista gyerekemet? Kizárt dolog! Mi az év 365 napján, napi 24 órában készenlétben állunk" - magyarázta Goldner Ibolya, az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesületének elnöke, miért jár nekik a minimálbér.

A fogyatékos hozzátartozókat gondozó családok havi körülbelül 30 ezer forint ápolási díjat kapnak. Évek óta küzdenek, hogy pénzüket ne a minimálnyugdíjhoz, hanem a minimálbérhez kössék - ez jelenleg 69 ezer forint -, 2005-ben népi kezdeményezést is indítottak, össze is gyűlt 70 ezer aláírás. Goldner többször el is jutott a különböző minisztériumok különböző vezetőihez, azonban "mire jutottam volna valamire, az illető mindig eltűnt, és lehetett elölről kezdeni" - mondta.

"Csípőből visszautasítom, nincs az a pénz, amiért rám lehetne rakni egy másik gyereket" - értékelte az érdekvédő a kormány új javaslatát. "Körbe fogunk járni, és cserélgetjük egymás között a fogyatékos gyerekeket?" - dühöng Zörgő Tamásné, aki egy 18 éves autista fiút nevel. Az uniós pénzből induló program lényege, hogy a részt vevők ápolási díja kiegészül a mindenkori minimálbér 50 százalékával, ez most 34 ezer forint.

Ez a pénz azonban nem jár automatikusan, ha valakinek fogyatékos gyereke van. Először is a hozzátartozóknak el kell végezniük egy 300 órás tanfolyamot, vállalniuk kell, hogy egy másik fogyatékost is gondoznak napközben, ráadásul egyelőre csak az önkormányzatok harmada jelentkezett, hogy részt venne a programban, holott a családokat azok alkalmaznák, a pénzt rajtuk keresztül kapnák meg. Ráadásul a szeptemberben induló programban a következő évben mindössze 1000 ember vehet részt. Ehhez képest Magyarországon jelenleg 17-20 ezer család kap ápolási díjat, úgyhogy ennél csak több fogyatékos lehet.

Ha minden összejön, egy fogyatékos gyerek után körülbelül 60 ezer forintot kaphat egy család, miközben például Zörgőék csak a taníttatásra havi költenek ennyit? 20 ezer az alapítványi iskola, 36 ezer az önkormányzat által működtetett szállító szolgálat. Ez annyi, hogy a 18 éves fiút autó viszi iskolába és onnan haza, mert betegsége miatt nem bírja elviselni a buszon a tömeget.

Amióta a Fecske van, helyes kis autista lett a fiam

"Leves répa róka lába" - énekelte vidáman a Vuk dallamára a 18 éves autista Zörgő Tamás és segítője, a Fecske szolgálat embere. Az anya rokkant nyugdíjas, napi négy órát dolgozhat. Eddig nem volt kire bíznia a fiát amíg a környék két orvosi rendelőjét kitakarította, szeptember óta azonban a Kézenfogva Alapítvány által koordinált program munkatársa vigyáz Tamásra, óránként 100 forintért. A családoknak jövedelmükhöz mérten kell fizetniük - van, aki ingyen, van, aki 300 forint/óra jut hozzá a szolgáltatáshoz. Cserébe körülbelül hetente kétszer-háromszor vigyáznak a fogyatékos hozzátartozóra. "Szorongó, depressziós fiúból jópofa férfi lett, amióta van Roland" - áradozik Zörgő Tamásné.

Lukács Roland délután és koraeste vigyáz Tamásra. "Az első órában beszélgetünk, Tamásnak van 40-50 ismétlődő kérdése. Ki az a Zöre Laci? Erre én mindig azt válaszolom, hogy Zöre Laci bácsi. Mostanában kicsit megnyílt, kiderült, hogy az intézetben van egy fiatal fejlesztő lány, aki érdekli. Összeírtuk egy papírra a kérdéseit, amit ő majd feltesz Vicuskának. Aztán jön a fürdés: én csak szóban segítem: állok vele szemben, és emlékeztetem, ha kimaradt egy mozzanat. Aztán vacsora és lefekvés. Időnként elhozom a gitáromat, a kedvence a Jégből vagyok, az Afrika és a Vuk" - mesélte el egy napi programjukat a fecskés munkatárs.

A programra egyelőre áprilisig van meg a pénz, utána értékelnek, osztanak-szoroznak, és ha minden jól megy, később újraindulhat. Tamás anyja nem is mer arra gondolni, mi lesz, ha megszűnik ez a szolgáltatás.