A gázszerződés valódiságát vitatja a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint problémás a kormányfő által aláírt, a Déli áramlat gázvezetékről szóló szerződés. Orbán Viktor szerint az is elképzelhető, hogy a kormány nem az igazi szerződést hozta nyilvánosságra. A kormányszóvivő szerint a Fidesz félrevezeti a lakosságot.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a Déli áramlat gázvezetékről aláírt dokumentummal kapcsolatban több súlyos jogi, formai és politikai aggály merül fel. Erről Navracsics Tibor frakcióvezető beszélt csütörtökön. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig szerdán az Inforádióban azt is kétségbe vonta, hogy valóban az Oroszországgal a Déli áramlat gázvezetékről kötött igazi megállapodást hozták-e nyilvánosságra.

"Viccel velem, ön szerint az egy szerződés? Egy papírdarabot látott ön nyomtatott betűkkel, de hogy mi az igazi szerződés" - kérdezte. Orbán Viktor közölte: "Nekem ezt ne mondja senki, én voltam miniszterelnök, láttam már néhány szerződést, és tudom, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű kérdéseket körülbelül hogyan kell megfogalmazni és hogyan kell szabályozni. Ez nem az a szerződés" - jelentette ki.

A Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló kormányközi megállapodást Moszkvában írta alá február 28-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében Veres János pénzügyminiszter, valamint Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön azt mondta: a Fidesz képviselői vagy tájékozatlanok, vagy tudatosan félrevezetik a lakosságot a Déli áramlattal kapcsolatos nyilatkozataikkal. A kormányszóvivő szerint az aláírt dokumentum egy keretjellegű kormánymegállapodás. Hozzátette: a szerződés rendelkezései így kizárólag a kormány hatáskörét érintik, azt nem kell a parlamentnek megerősítenie.