Vágólapra másolva!
Büntetőjogi felelősségét is beismerte ügyészségi kihallgatásán Zuschlag János - erősítette meg az [origo]-nak ügyvédje. Zuschlag eddig csak a politikai felelősséget ismerte el, amiért a gyanú szerint társaival nem rendeltetésszerűen használt fel pályazati pénzeket. Az ügyben folyó nyomozást heteken belül lezárhatják.
Vágólapra másolva!

Politikai felelőssége mellett büntetőjogi felelősségét is beismerte Zuschlag János, volt Bács-Kiskun megyei szocialista politikus - erősítette meg az [origo]-nak Kovács Gábor, Zuschlag ügyvédje. Zuschlag azt vallotta, hogy a pénzt, amivel nem tudtak elszámolni, nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal rendezvényeinek támogatására fordították.

Zuschlagot még tavaly ősszel helyezték előzetes letartóztatásba, mivel a gyanú szerint több társával együtt pályázati pénzeket vett fel, amiket később nem a kért célra fordított. Zuschlag sokáig nem szólalt meg, majd elismerte politikai felelősségét, de tagadta, hogy büntetőjogi felelősség terhelné.

Az ügyben a nyomozás várhatóan március végén fejeződik be, új gyanúsítottak már nem lesznek, most az iratismertetések következnek. Sok gyanúsított van és sok irat, ezért ez hetekig eltart majd - tudta meg az [origo] a kecskeméti városi ügyészségen. Az ügyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot 2005-ben számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során a hatóság azt állapította meg, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügyészség szerint Zuschlag János MSZP-s politikus és társai olyan szervezeteket - egyesületeket és egy alapítványt - hoztak létre, amelyek célja egyedül az volt, hogy pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd a gyanú szerint ezekről fiktív számlákkal számoltak el. Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették, amelyet pedig Zuschlag irányított.

Szintén új fejlemény, hogy az ügyészség okiratok és számlák megsemmisítésével gyanúsítja a kiskunhalasi H. Tibort, aki a Zuschlag-ügy tizenötödik gyanúsítottja. A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc közlése szerint a szabadlábon védekező férfit bűnpártolás vétségével gyanúsítják.