A kormány felkészült a visszavonulásra

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az urnazárás utáni percben két perces sajtótájékoztatón jelentette be: ha a népszavazás a kormány szándékával ellentétes eredményt hoz, már április 1-től visszaállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot. A Fidesz a Szerencsejáték Zrt. által befizetett játékadót költené az egészségügyre.
Vágólapra másolva!

Már olvasható a miniszterelnök honlapján az a törvényjavaslat, amit hétfőn benyújt a kormány az Országgyűlésnek, amennyiben a népszavazás eredményes lesz és a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését pártolók lesznek többségben. A miniszterelnök szerint az esetleges visszavonásról szóló jogszabály április 1-től hatályba is léphet. Ez annak fényében érdekes, hogy a törvényi előírás csupán 2009. január 1-től kötelezné a kormányt erre a lépésre.

A kormányfő azzal zárta beszédét: azt a bevételt, amit a népszavazás ilyen módon elvesz, "a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában visszapótolni."

A beterjesztésre előkészített törvényjavaslat csupán technikai jellegű módosításokat tartalmaz: törli a vonatkozó jogszabályokból a vizitdíjra, a kórházi napidíjra és a tandíjra vonatkozó paragrafusokat. Ezenkívül a törvényjavaslat rendelkezne a folyamatban lévő kezelések illetve felsőoktatási képzések finanszírozásának módjáról. Eszerint a már befizetett tandíjakat 30 napon belül visszafizetnék. Az április 1. előtt megkezdett, de utána is tartó egészségügyi kezelésekért az április 1. előtti szakaszra kell megfizetni a díjakat. Nem vonja vissza azonban a kormány a diákhitel összegének megemeléséről szóló döntést, amelynek indoka a tandíj bevezetése volt, így a diákhitel felső határa 40 ezer forint lesz szeptembertől.

A törvényjavaslat beterjesztője Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, de ugyanebben a törvényjavaslatban szabályoznák a tandíj (a képzési hozzájárulás) eltörlésének részleteit is.

Horváth Ágnes sajtótájékoztatóján kijelentette: nehéz helyzetbe kerülnek a népszavazás döntései nyomán a kórházak és a rendelőintézetek, a bevételek pótlására nem lát reményt. Az egészségügyi miniszter a várható gazdasági nehézségek ellenére megtartaná a kórházi étkeztetés reformját, amit fontos eredménynek tart. Úgy véli, az egészségügyi reform a napidíj és a vizitdíj eltörlése után tovább halad.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón közölte: mivel Gyurcsány Ferencnek nincs ötlete, hogyan is pótolhatnák a kieső összeget, pártja törvényjavaslatot nyújt be ezzel kapcsolatban. Eszerint visszafognák a minisztériumok kommunikációs költségeit, illetve a Szerencsejáték Zrt. által befizetett játékadót költené a felsőoktatásra és az egészségügyre. A Fidesz javaslatáról részletesebben egy másik cikkünkben olvashat.