A pénztárcára koncentráltak a pártok

Vágólapra másolva!
A Fideszben pezsgőzni akart, és nyugalomra intette a rendőröket, Gyurcsány szerint "pénze csak az embereknek van", a fideszes Kósa Lajos pedig állította, most az MSZP-nél a labda. Az SZDSZ pedig megy tovább az úton. Az [origo] tudósítói az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz központjából tudósítottak.
Vágólapra másolva!

Szinte unalomnak tűnő nyugalommal fogadták a pártok választási központjában a vasárnapi népszavazás eredményét. A szocialisták a nyilvánosságtól elzárva tanácskoztak és értékeltek. Gyurcsány Ferenc kormányfő pártelnöki minőségében mondott vontatott beszédet arról, hogy az emberek becsapásának érzi az ellenzék (elsöprő győzelmet arató) népszavazási logikáját, ami szerinte egyenértékű volt azzal a kijelentéssel, hogy áldozatok nélkül sikerülhet az ország átalakítása.

Korábban Gyurcsány miniszterelnöki beszédet is mondott, amiben szűkszavűan jelentette be, hogy a kormány javaslatot nyújt be a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére. Majd dacosan megjegyezte azt is, nem áll szándékában a kormánynak, hogy a kórházak, egyetemek és háziorvosok költségvetéséből kieső összeget pótolja más forrásból.

Az SZDSZ visszafogottan ünnepelte a nem szavazatok a párt erejéhez képest magas arányát, de az estét részükről valószínűleg Horn Gábor koalíciós kapcsolattartásért felelős államtitkár beszólása teszi majd emlékezetessé, aki szerint az emberek elküldték a picsába Gyurcsányt. Horn beszólásáról a Hír tv készített felvételt.

Visszafogott volt a hangulat a Fidesznél is. A kötelező beszédek elhangzottak, Áder János, Tarlós István és Orbán Viktor is megszólalt. Orbán azt állította, soha semmilyen kérdésben nem volt még olyan egység Magyarországon a rendszerváltás óta, mint most. Orbán szerint az igenek győzelme nem a Fidesz sikere, hanem az egész országé, vesztesek legfeljebb a kormánypártok lehetnek. Bár a Fidesz korábban többször pedzegette, hogy súlyos kudarcot hozó népszavazás után a kormánynak esetleg távoznia kell, erről most nem sok szó esett, a párt vezetői óvatosan fogalmaztak ennek kapcsán.


Mondott beszédet Sólyom László államfő is, igaz, alig 2 perceset, ahol a konzekvenciák levonását kérte, méltóságteljes ünneplést ajánlott március 15-ére és békés húsvétot kívánt.