Reformálca és gázolás a parlamentben

2008.03.11. 9:02

Cserbenhagyásos gázolás a népszavazási kezdeményezés Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint, aki a vizit- és a kórházi napidíj gyors eltörlését ígérte. Mikola István a kormánypártok pszichés állapotán élcelődött, Kóka János szerint Kádár János nyerte a népszavazást. A kormánypártok és az ellenzék kedden sem találta a közös hangot a parlamentben, pedig jövő héten dönteni kell a referendumon megbukott díjak eltörléséről.

Cserbenhagyásos gázolásnak minősítette az ellenzék sikeres népszavazási kezdeményezését Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a parlamentben. A referendumon született döntések végrehajtásáról szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat vitájának bevezetőjében a Horváth kijelentette: az egészségügyben előálló nehéz helyzetért az ellenzék a felelős, amely szerinte sem a népszavazás előtt, sem az után nem mondta meg, honnan pótolná a kieső bevételt.

Horváth szerint a kormány javaslata első lépésben - április 1-i hatállyal - visszaállítja a vizitdíj bevezetése, 2007. február 15. előtti állapotokat. A sietséget a miniszter azzal magyarázta, meg akarják kímélni az ágazatot az esetleges konfliktusoktól. A későbbiekben pedig az lesz a feladat - mondta -, hogy amennyire lehet, csökkentsék a károkat. Ennek érdekében Horváth azt ígérte, párbeszédet kezdeményeznek a szakmával.

Gyorsított intézkedést ígért Hiller István oktatási miniszter is, hiszen a kormány javaslata értelmében a hallgatóknak szeptemberben már nem kell tandíjat fizetniük. Az a körülbelül kétszáz, mesterképzésben részt vevő diák, aki a tandíjat már befizette, hamarosan visszakapja a pénzét. Hiller szerint a tandíj eltörlése nem nem akadályozza meg a felsőoktatás színvonalának emelését, de lelassítja azt.

"Kapkodás és fejetlenség"

A helyzetet, ami előállt, nem mi idéztük elő - mondta a Fidesz javaslatát ismertető Varga Mihály, a párt alelnöke. Szerinte a legnagyobb ellenzéki párt nyílt lapokkal játszott, hiszen már a népszavazás előtt megmondta, hogy pótolni kívánja a díjak eltörlésésével kieső bevételeket, az erről szóló javaslatot pedig már hétfőn benyújtották.

Varga szerint 2008-ra olyan átcsoportosításokkal oldanák meg a finanszírozást, amelyeket már 2007-ben, a költségvetés tárgyalásakor is bíráltak. Azt mondta, már akkor sem értették, miért kell háromszorosára emelni a miniszterelnökség dologi kiadásait, és miért kell milliárkat költeni kommunikációra. 2009-től pedig a játékadó-bevételből juttatnának 40 milliárdot az egészségügynek és a felsőoktatásnak.

A kormányoldal nem tudja, vagy nem akarja megérteni a népszavazás üzenetét - mondta Varga, aki szerint a több mint hárommillió igen szavazattal az emberek nem kérnek a "reformnak álcázott kapkodásból és fejetlenségből". A kormányoldalon ezzel szemben - mondta - csak sértődöttség, dac és harag tapasztalható, és a kormánypártok megpróbálják büntetni az embereket azzal, hogy nem pótolják a kieső bevételt.

Pótolni vagy sem?

A kormány és a Fidesz javaslata közti legnagyobb különbség, hogy míg a kabinet tervezete csak törli a díjak megnevezését a különböző törvényekből (illetve rendelkezik a mesterképzésben részt vevők tandíjának visszafizetéséről) a Fidesz pótolná is a kieső bevételeket. Ebbe valószínűleg a kormánypártok nem fognak belemenni, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már a vasárnapi urnazárás után azt mondta: a kieső díjakat "a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában visszapótolni."

A Fidesz, azon túl hogy szintén törölné a díjakat a törvényekből, a költségvetés módosításával fedezné az idén kieső bevételt. A javaslat szerint az általuk "indokolatlan kormányzati luxus és PR kiadásoknak" minősített előirányzatokból - főként a miniszterelnökség kiadásaiból - faragna le összesen 15,8 milliárdot, amit az egészségügyi és az oktatási tárca kapna meg.

Forrás: MTI
Előd és utód - Molnár Lajos és Horváth Ágnes

Hosszabb távon a Fidesz a pénznyerő automaták után fizetendő adó (2008-ban 41 milliárd forintot terveztek beszedni ebből a forrásból) 33 százalékát a háziorvosok eszközeinek fejlesztésére és a rendelők felújítására, 28 százalékát a kórházak eszközfejlesztésére, 12 százalékát pedig az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítaná. A felsőoktatási intézmények kapnák a játékautomaták adójának 27 százalékát. A pontos elosztásról a szakminiszterek alkotnának rendeletet.

"Feketeöves demagógia"

Ezt a javaslatot Varga úr minden bizonnyal remegő kézzel írta alá - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint a szerencsejáték-adó nem új pénz, hiszen eddig is szerepelt a költségvetésben. "Önök egy régi pénzt cimkéztek meg" - mondta Lendvai, aki szerint a Fidesz javaslata értelmében valamilyen más forrástól kellene elvonni. A vitában a kormánpárti képviselők végig azt hangsúlyozták, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében a díjak nem költségvetési tételek, tehát a büdzsé nem is pótolhatja azokat.

"Megértem, hogy feszültek, pszichésen borzasztó rossz állapotban vannak" - hergelte a kormánypárti képviselőket Mikola István, a Fidesz vezérszónoka. Szerinte a vizitdíj pótlása csak töredéke lenne annak az összegnek, amit a kormánypártok az elmúlt években kivontak az egészségügyből, amikor megszüntették a háziorvosok eszköztámogatását, vagy bevezették a teljesítmény-volumenkorlátot. A Fidesz képviselői a vita során úgy érveltek, a kormánynak alkotmányos kötelezettsége biztosítani az egészségügy és az oktatás működési feltételeit, tehát pótolnia kell a kieső bevételeket.

"Ez maga a feketeöves demagógia" - bírálta az ellenzéket Kóka János, az SZDSZ elnöke, hozátéve, hogy a népszavazás igazi győztese Kádár János és a Mutyi-Magyarország. Kóka azt mondta, a Fidesz javaslata abból a pénzből venne el, amit a kormány adócsökkentésre szánt. Az SZDSZ-elénök az Alkotmánybíróságot is kritizálta: azt mondta, érthetetlen és káros az a határozat, amely megengedte, hogy népszavazást tartsanak a három kérdésről.

Forrás: MTI
Jó hangulatban - Navracsics Tibor és Orbán Viktor

Ez a vita nem vezet sehová - mondta Csáky Adrás MDF-es képviselő, aki bejelentette, módosító indítványt nyújt be a kormány javaslatához, amely előírná a kabinetnek, hogy április 30-ig találjon megoldást a bevételek pótlására. Párttársa, Almássy Kornél szerint a tandíj eltörélése alkalmat adna a felsőoktatás egészének átgondolására, hiszen - mint fogalmazott - eddig a reform csak odáig jutott, hogy a 65 év feletti professzorok is lehetnek rektorok. Almássy azt mondta, nem tartják ördögtől való ötletnek az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentését.

A népszavazás ára

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint a vizitdíj egy év alatt 20 milliárd forint bevételt hozott az orvosoknak és intézményeknek, miközben az egészségbiztosítási kassza 40 milliárdot spórolt azzal, hogy ritkábban mentek orvoshoz az emberek. Tandíjat ugyan még nem fizetett senki, de az oktatási tárca úgy számolt, az egyetemeknek és főiskoláknak 2008-ban 2,4 milliárdot, 2009-ben 7,5 milliárdot, 2010-ben pedig 12,3 milliárdot hozott volna. Ezek az összegek eltörpülnek a költségvetés egésze, de még a Gyurcsány által február 18-án bejelentett 200 milliárdos adócsökkentés mellett is.

A keddi vita után a képviselőknek szerdán egy óráig van lehetőségük módosító indítványokat benyújtani a házszabálytól eltérve tárgyalt törvényjavaslatokhoz, amelyeket már aznap megtárgyalnak a bizottságok. A módosítókról és a törvényjavaslatok egészséről is jövő hétfőn szavaznak a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK