Elfogadták a főváros költségvetését

Vágólapra másolva!
A kormánypárti képviselőknek a döntéshez minimálisan szükséges számú szavazatával a Fővárosi Közgyűlés hétfőn este elfogadta a Fővárosi Önkormányzat ez évre szóló, több mint 512 milliárd forintos költségvetését, amely 11 milliárd forintos hiányt tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok a költségvetéshez benyújtott félszáz ellenzéki módosító indítvány mindegyikét egyenkénti szavazással elutasították. A kormánypárti módosító indítványok egy részét befogadta az előterjesztő Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes. A többit pedig visszavonták a javaslatok benyújtói. Így Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és Bőhm András (SZDSZ) is visszavonta a büdzséhez még délelőtt benyújtott 8-8 milliárd forintos módosítását.

Steiner Pál és Bőhm András azért vonta vissza módosítását, mivel a kormánypártok az ötórás szünet után este folytatódó közgyűlésen szocialista indítványra napirendre vették az MSZP által szorgalmazott egészségügyi intézményátszervezési javaslatot, és döntöttek arról.

Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető módosító javaslatára a közgyűlés ellenzéki és SZDSZ-es szavazatokkal, rövid vita után elvi támogatást adott az egészségügyi intézményrendszer átalakításának. Ennek alapján a főpolgármesternek júniusig részletes pénzügyi-orvosszakmai programot kell a háttérszámításokkal együtt a szakbizottságok, majd a közgyűlés elé terjesztenie.

Bagdy Gábor javaslatára felpuhult Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes indítványa, amelyből elhagyták az ütemtervet.

A javaslatot, amelyet délelőtt még az SZDSZ az ellenzékkel együtt vett le a közgyűlés napirendjéről, az esti órákra már továbbgondolásra érdemesnek minősített minden ellenzéki frakció.

Horváth Csaba jelezte, hogy a költségvetésben szereplő hárommilliárd forintos céltartalékból biztosítani tudják a koncepció részletes kidolgozásának költségét. Ennek pontos összege később derül ki. A főpolgármester-helyettes szerint az új egészségügyi modell a betegeknek jobb ellátást, az egészségügyi dolgozóknak jobb munkakörülményeket, a kórházaknak infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, a fővárosnak pedig kiszámítható finanszírozást jelenthet.

Csaknem egyhangúan fogadta el a közgyűlés a városvezetés által a helyszínen benyújtott ez évi felújítási és beruházási engedélyokiratokat.

Demszky Gábor főpolgármester indítványára, az előterjesztő Katona Kálmán (MDF) szóbeli kiegészítése után a közgyűlés többsége levette napirendjéről azt a javaslatot, hogy önkormányzati biztost nevezzenek ki a BKV-hoz. Az MDF-es politikus jórészt a BKV-nál napvilágra került gazdasági ügyekkel, a busztender visszásságaival, a "megalapozatlan tanácsadói szerződésekkel" és a 4-es metró műszaki és gazdasági problémáival indokolta javaslatát.

Demszky Gábor hangsúlyozva, hogy egyetért az ellenzéki helyzetértékeléssel, közölte, a városvezetés ez ügyben előterjesztést nyújt majd be a szakbizottság és a közgyűlés elé. Az MDF javaslatát a főpolgármester jogszerűtlennek nevezte, mivel - mint mondta - a gazdasági társaságokról szóló törvény nem teszi lehetővé önkormányzati biztos kinevezését.