Laza hangulattal magyarázza Horn a picsázást

Vágólapra másolva!
Közleményben kért elnézést Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár, amiért vasárnap kemény szavakkal értékelte a kormányfő beszédét. Horn többek között azt mondta Gyurcsányra utalva: "Feri, azt mondták, hogy menj a picsába." Az [origo] által megkérdezett szocialista politikusok szerint Hornnak fel kellett volna ajánlania a lemondását.
Vágólapra másolva!

"Választási éjszakákon mindig szabadabban nyilatkozik az ember" - írta közleményében hétfőn Horn Gábor koalíciós kapcsolattartásért felelős SZDSZ-es államtitkár annak kapcsán, hogy vasárnap kemény szavakkal értékelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszavazási eredményeket értékelő beszédét.

Horn Kóka János SZDSZ-elnökkel beszélt, miközben Gyurcsány azt mondta: az emberek "azt mondták, hát ha nem muszáj fizetni 300 forintot, akkor mi nem fizetnénk 300 forintot". Horn erre odavetette Kókának: "Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a picsába". Az államtitkár a kormányfő mögött felsorakozó MSZP-elnökségre utalva pedig azt mondta Kókának: "Ez kemény, ez a csapat kemény."

A politikus közleményében azt írja: annak kapcsán mondta ezt, hogy a Fidesz a kampány során azt próbálta elhitetni, a népszavazás nem csak három szakkérdésről, hanem a kormányról szól. "E véleményemet fogalmaztam meg tegnap egy beszélgetés során igencsak szabados módon, amit az egyik televízió kamerája rögzített" - írta Horn a Hír Tv felvételéről, majd hozzátette: elnézést kér mindenkitől, akit megbántott a mondataival.

Mesterházy Attila szocialista képviselő, aki tagja volt a kormányfő mögött felsorakozó csapatnak, az [origo]-nak azt mondta: Horn Gábornak azt követően, hogy megsértette a kormányfőt és a koalíciós partnert, fel kellett volna ajánlania a lemondását. Mesterházy szerint egy olyan profi politikus, mint Horn Gábor, aki ráadásul a koalíciós egyeztetésért felel, nem intézheti el az ügyet egy közleménnyel, amelyben arra hivatkozik, hogy nem látta a kamerát.

Fel kéne ajánlania a lemondását, bár lehet, hogy a kormányfő el sem fogadná - mondta Szabó Zoltán MSZP-s képviselő, aki hozzátette: valószínűleg ő az utolsó, aki szemrehányást tehet Hornnak. A politikus arra utalt, hogy 1999-ben az interpellációja közben lejárt a rendelkezésre álló idő, a levezető elnök megvonta tőle a szót, mire azt mondta: "Baszd meg, baszd meg a kurva anyád". A képviselő szerint egy-egy felszólalása után, a fideszes politikusok közel 9 éve azon ércelődnek, nehogy megint bekpacsolva hagyja a mikorfonját. Szabó szerint egy ilyen szerencsétlen mondat örökre a képviselőn ragadhat. Talán még a tetemésén is felovassák azt - tette hozzá.

Az [origo] megkérdezte Daróczi Dávid kormányszóvivőt, hogy a miniszterelnök mit szól Horn szavaihoz, Daróczi azt felelte: most lép be Gyurcsány Ferenc dolgozószobájába, megkérdezi tőle, és visszahívja munkatársunkat. Ez eddig nem történt meg.