Fejtörést okoz a kórházi széfek felszerelése

2008.03.11. 8:56

Vasárnap lejárt a határidő, ameddig a kórházaknak meg kellett rendelniük a kórházi széfeket. Az [origo] által megkérdezett intézmények eleget tettek az előírásnak, azonban több helyen közölték, hogy a felszerelés gondot okozhat. Az előírás szerint mindegy, hová rögzítik a széfeket. Van olyan kórház, amelyik jobb híján padlószintre, a ruhásszekrény aljához csavarozott néhány széfet, ahol viszont az idős vagy műtéten átesett betegek nem érik el.

Az Egészségügyi Minisztérium még nem összesítette az adatokat, így azt nem tudták hétfőn az [origo]-nak megmondani, eleget tett-e valamennyi kórház a széfek beszerelésére irányuló kötelezettségének. A tárca vasárnapig adott határidőt a megrendelések leadására. Egy hete még azt közölték, hogy tíz olyan kórház van, amelyik még nem rendelt széfeket.

Az [origo] által megkérdezett tucatnyi fővárosi és vidéki kórház mindegyikében már leadták a rendeléseket a széfekre, egy budapesti kórház már a beszerelésekkel is végzett. Többen elmondták: jó is, hogy még nem érkeztek meg a széfek, mert egyelőre nem tudják, hová fogják őket erősíteni. Ott, ahol már megkezdték a széfek felszerelését, szobánként eltérő megoldások születtek. Sok kórházi szobában ugyanis a gipszkarton falra nem mertek széfet szerelni, a főfal viszont vagy kis felületű, vagy ott már áll bútor. Így vagy az éjjeliszekrénybe vagy a ruhásszekrénybe építették be a széfet. Az [origo] tudósítója is járt olyan kórházban, ahol jobb híján padlószintre, a ruhásszekrény aljába csavarozták a széfet, bár több idős beteg jelezte, hogy ott nem érik el, akik nehezen mozognak vagy műtéten estek át. Az ápolók pedig attól tartanak, hogy az idős betegek nem fogják tudni kezelni a számzárat vagy elfelejtik az általuk megadott kombinációt. Ilyen esetekben az ápolóknak kell kulccsal kinyitni a széfet.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán elmondták: csupán azt írták elő, hogy a széfeket számzárral és kulccsal is nyitni lehessen, illetve hogy rögzítsék őket. Az már az intézményekre van bízva, hogy mekkora széfeket rendelnek és hová erősítik őket.

Bár a múlt héten az MSZP szakpolitikusa, Schvarz Tibor bejelentette, hogy a szocialisták megegyeztek az egészségügyi tárcával a széfekről szóló rendelet módosításáról és ennek értelmében nem változik azoknak az intézményeknek az OEP-finanszírozása, amelyek nem szerelnek minden kórházi ágy mellé széfet, az egészségügyi tárca hétfőn is megerősítette, hogy a széfek felszerelése kötelező. Konkrét büntetést azonban nem helyeztek kilátásba, a Sajtóosztály csupán annyit tudatott, hogy a széf-beszerzés a a kórházi minimumfeltétel része, azok meglétét az ÁNTSZ ellenőrzi.

A rendelet szerint az újszülött és csecsemőosztályokon, az intenzív, az addiktológiai és pszichiátriai betegek kezelésénél, tehát azoknál a betegeknél, akik nem tudják önmagukat ellátni, nincs szükség a széfekre, viszont a kórház központi értékmegőrzőjében lehetőséget kell biztosítani ezeknek a betegeknek is az értéktárgyak elhelyezésére. Minden más esetben kötelező minden betegnek saját széfet biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK