A magyar betegeknek jobban fáj

Vágólapra másolva!
Fájdalmak gyötörnek sok magyar beteget, mert kevesebb erős fájdalomcsillapítót kapnak, mint nyugat-európai sorstársaik - derül ki egy ENSZ-jelentésből. Egy betegjogokkal fogalkozó ügyvéd szerint a magyar orvosok ódzkodnak az igazán hatékony, kábítószer tartalmú gyógyszerek felírásától. Igaz, a morfinnal kezelt betegek több odafigyelést igényelnek, ami Magyarországon egyelőre nem megoldható - állítja egy fővárosi kórház orvosa.
Vágólapra másolva!

A betegek egy részét fájdalmak gyötrik Magyarországon, a magyar orvosok ugyanis arányaiban jóval kevesebb morfin tartalmú fájdalomcsillapítót írnak fel, mint a nyugat-európai országokban - állítja az ENSZ múlt héten nyilvánosságra hozott kábítószer-jelentésére hivatkozva a Magyar ENSZ Társaság. Topolánszky Ákos, a társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője ezt azzal magyarázta, hogy a magyar orvosok még mindig ódzkodnak kábítószer tartalmú gyógyszerek felírásától.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervének (INCB) adataiból az derül ki, hogy Belgiumban egymillió főre naponta 18 698 adag morfin tartalmú készítmény jut, Németországban 12 972, Ausztriában 8800, Franciaországban 4770, Nagy-Britanniában 4548. Magyarországon viszont csak 2114, amivel ugyan verjük Bulgáriát (718), Romániát, (169) és Oroszországot (146), de jócskán elmaradunk Nyugat-Európától.

A csúcstartó az Egyesült Államok, ott 33 532 alkalommal kapnak kábítószer tartalmú gyógyszert a betegek naponta. A lista végén az ázsiai országok állnak: India 11, Laosz 2, Tádzsikisztán 1 dózissal. A felmérés jelentőségét az adja, hogy a WHO szerint az erős fájdalom csillapítására a morfin a legmegfelelőbb, elsőként ajánlott szer. A dózisa ugyanis korlátlanul emelhető, ráadásul hamar kiüti a fájdalmat.

Jogunk van a fájdalomcsillapításhoz

A fájdalomcsillapításhoz való jog hazánkban is a betegjogok része - mondta az [origo]-nak Kismarton Judit ügyvéd, aki úgy véli: a magyar betegek nem jutnak elég fájdalomcsillapítóhoz, vagyis egy részük szenved. A korábban orvosként az onkológiai intézet fájdalom ambulanciáján dolgozó ügyvéd szerint nem a rákos betegekkel van a gond, ők elég gyógyszert kapnak, a mozgásszervi betegségekben szenvedők viszont nem. Kismarton szerint több orvos attól tart, hogy drogfüggővé teszi a betegét, ezért morfin tartalmú készítmény helyett nem szteroidos gyulladáscsökkentőt ír fel.

Az ügyvéd-orvos szerint az utóbbi szerekkel viszont az a probléma, hogy azokat recept nélkül is lehet kapni, a betegek így hajlamosak arra, hogy a tévében látott reklámok alapján többféle készítményt is kipróbáljanak, ami növelheti a mellékhatások felbukkanásának kockázatát. Kismarton - akinél több olyan paciens is megfordult, aki arra panaszkodott, hogy nem kap elég erős fájdalomcsillapítót - azt mondta: a betegek az ilyen esetekben ritkán indítanak pert, ehelyett megpróbálnak megegyezni a kezelőorvossal.

Lehetne többet adni

"Lehetne emelni a morfin tartalmú készítmények arányát" - ismerte el az [origo]-nak Mezőfi Miklós, a fővárosi Szent Imre kórház orvos-igazgatója, aki szerint Magyarországon valóban kevésbé hatékony a fájdalomcsillapítás, mint több nyugat-európai országban. A kórház sürgősségi betegellátó centrumát vezető orvos szerint ennek oka, hogy Magyarországon kevés az úgynevezett szubintenzív kórházi ágy, ahol az intenzívről kikerülő betegekre az átlagnál jobban odafigyelnek. A morfin pedig légzésleállást okozhat, így az ezt szedő beteg nagyobb figyelmet igényel.

Nem arról van szó, hogy a morfin drága, hiszen ez az egyik legolcsóbb fájdalomcsillapító - mondta az orvos-igazgató, hanem arról, hogy több kórház nem tud olyan körülményt teremteni, ahol gondoskodni tudnak a morfinos betegekről. Mezőfi szerint az Egyesült Államokban azért magas a készítmények aránya, mert ott jóval több nővér jut a betegekre.

Ázsia jobban bírja

Nem jó persze túlzásba vinni a morfin alapú gyógyszerek alkalmazását. Az USA-ban például a szükségesnél valószínűleg jóval több fájdalomcsillapítót használnak, erre utal, hogy az amerikai lakosság körében a legmagasabb a gyógyszer túladagolással összefüggő halálestek száma - mondta Mezőfi, aki szerint a francia és az angol dózis az ideális.

Ahogy az amerikai felhasználás is túlzó, téves következtetés az is, hogy a minimális fájdalomcsillapítót szedő ázsiaiak szenvednének - állította a Szent Imre kórház orvos-igazgatója. Az ázsiaiaknak jóval nagyobb a fájdalomtűrő képessége, általában más, alternatív gyógymódok is rendelkezésükre állnak.