A magyar kormány általánosságban tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, de néhány területen még mindig vannak problémák - olvasható az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok 2007-es helyzetéről szóló, kedden nyilvánosságra hozott világjelentésében.

A dokumentum Magyarországra vonatkozó részében egyebek mellett az szerepel: jelentések szóltak arról, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottak, különösen romák ellen, és a kormány állítólag továbbra is beavatkozott az állami média szerkesztőségi és személyi döntéseibe.

A tavaly márciusban kiadott, a 2006. évi helyzetet áttekintő jelentéshez hasonlóan a kedden közzétett washingtoni értékelés szerint is probléma maradt a nőkkel és a gyerekekkel szembeni erőszak, valamint a szexuális zaklatás jelensége.

A tavalyi értékelés szövegéhez hozzátoldották, hogy különösen romák ellen észleltek túlzott rendőri erőszakot. A tavalyi jelentésben viszont még szerepelt, hogy mind a végrehajtó, mind a törvényhozó hatalmi ágban 2006 folyamán erősödött a korrupció; ez az elmarasztaló megjegyzés a mostani szövegből kimaradt.

Az értékelés szerint tavaly is az aggodalomra okot adó témák között szerepelt a rendőri fellépés 2006 októberében, a széles körű kormányellenes tüntetések és zendülések idején. A jelentés emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés törvényben tiltotta be 2008. január 1-jétől a gumilövedékek használatát. Az úgynevezett Papp-bizottság által készített szakmai jelentés szerint a rendőrség teljesítményét a szakszerűtlenség, felkészületlenség és rossz tervezés jellemezte. A súlyos bírálatok ellenére magas rangú rendőrtisztviselők ellen nem foganatosítottak fegyelmi intézkedést, és sok olyan tisztet, aki a Papp-jelentésben szerepelt, később előléptettek - olvasható az amerikai értékelésben.

A washingtoni jelentés szerint a kormány általánosságban tiszteletben tartotta a törvény által biztosított szólás- és sajtószabadságot, de egyes bírálatok szerint az állami média politikailag elfogult volt. A független média aktívan működött és korlátozás nélkül megjeleníthette a vélemények széles skáláját.

A jelentés megállapította, hogy a romák továbbra is széles körű diszkriminációt tapasztalhattak a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás terén, továbbá a büntető intézményekben, valamint a nyilvános helyek, például az éttermek és szórakozóhelyek látogathatósága terén.