Orbán eltörölné a biztosítási törvényt

Vágólapra másolva!
Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz és a KDNP, amellyel hatályon kívül helyeznék az egészségbiztosítási törvényt. Ezt Orbán Viktor Fidesz-elnök jelentette be nemzetközi sajtótájékoztatón. Az ellenzék a javaslattal a korábbi állapotot állítaná vissza.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése érdekében - jelentette be Orbán Viktor pártelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján. A javaslat, amelyet Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és két egészségpolitikus, Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) jegyez, a február 11-én elfogadott, és február 18-án kihirdetett egészségpénztárakról szóló törvényt akarja hatályon kívül helyezni. Orbán Viktor közölte: az indítvány egyrészt visszaállítja a február 18-a előtti állapotokat, másrészt pedig megelőzi azokat a lépéseket, amelyeknek a törvény értelmében a következő háromnegyed évben kellene megtenni.

A törvényjavaslat benyújtását Orbán azzal indokolta, hogy őszre esedékes az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezése az egészségbiztosítás privatizációja ellen, "így be kell látni, hogy felesleges még egyszer bekövetkeznie mindannak, ami március 9-ei népszavazáson történt". Vagyis a törvény elfogadása esetén nem lenne szükség újabb népszavazásra.

Orbán szerint a népszavazás megelőzésével megspórolható társadalmi pénzügyi és energiák, valamint a felesleges alkotmányjogi vita kikerülése érdekében az volna a jó, ha a kormánykoalíció komolyan elgondolkodna és segítene a törvény visszavonásában.

"Felelős politikai osztály nem viszi ilyen kalandba, elkerülhető megpróbáltatásokba az országot, hanem cselekszik. Ezt kívánja elősegíteni ez a törvényjavaslat" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint vissza kell térni a 2006-os parlamenti választások idején kötött társadalmi megegyezéshez, "amelyet azóta felrúgott a kormány, és amelyben az MSZP és a Fidesz is egyértelművé tette, hogy nem kívánja privatizálni az egészségügyi biztosítási rendszert".

Arra a kérdésre, hogy ha a kormány elutasítja a hatályon kívül helyezésre vonatkozó fideszes javaslatot, odaállnak-e az Albert-házaspár kérdése mellé, Orbán Viktor azt mondta, a kezdeményezést civilek viszik, ezért a politikai pártoknak óvatosan kell viselkedni, "hiba volna azt a benyomást kelteni, hogy egy párt átveszi a tőlük az ügyet". Ha a törvényjavaslatot elutasítják, akkor megkérdezik a civileket, igényt tartanak-e az együttműködésükre, hiszen "a Fidesz, ha tud, szívesen segít, de nem akarja átvenni a kezdeményezőktől az ügygondnokságot" - tette hozzá.

Orbán Viktor a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj miatt kieső összegek pótlása kapcsán azt mondta, ha a kormány elutasítja a Fidesz erre irányuló indítványait, akkor újra és újra javaslatokat tesznek majd, világossá teszik a magyar társadalom előtt, hogy rendelkeznek megoldásokkal.