Sólyom László pénteken mutatja be ombudsmanjelöltjeit

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök pénteken mutatja be ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak a Sándor-palotában - jelentette be Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. A köztársasági elnök eddigi gyakorlatához híven most sem egyeztetett a pártokkal a jelöltek kilétéről.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert február 25-én az Országgyűlés nem választotta meg sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort, sem pedig az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet. Fülöp Sándor esetében az igenek többségben voltak, de nem volt meg a kétharmados támogatás.

Ez volt a második alkalom, hogy a Ház elutasította a köztársasági elnök jelöltjeit erre a két posztra, hiszen a tisztségek előző várományosait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát decemberben szintén leszavazta a parlament.

Sólyom László köztársasági elnök az újabb sikertelen választás után, február 28-án, meghívta magához a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy konzultáljon velük az ombudsmanok jelöléséről. Akkor az államfő eredményesnek és megnyugtatónak nevezte a megbeszélést. Ugyanakkor leszögezte azt is: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán.

Az államfő pénteken 10.30-ra a Sándor-palotába várja a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy bemutassa nekik az ombudsmanjelölteket.