Biokar helyett a kampós kezet támogatják

Vágólapra másolva!
Egy sor korszerűtlen eszköz található a gyógyászati segédeszközök listáján - írja a Népszabadság. A biokarral például teljes életet élhet az, akinek amputálni kellett a karját, itthon viszont a kampós végű fakézre kapható állami támogatás.
Vágólapra másolva!

Miközben folyamatosan egyre modernebb eszközökkel bővül a gyógyászati segédeszközök tárháza, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) listáján több olyan segédeszköz is szerepel, amely már évtizedekkel ezelőtt került fel - írja a Népszabadság.

Új és korszerű eszközöknek nincs sok esélye bejutni a támogatott eszközök listájára - mondta a lapnak Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének főtitkára.

Az Amerikában kifejlesztett biokarral például teljes életet élhet az, akinek amputálni kellett a karját, itthon azonban a kampós végű fakézre kapható állami támogatás.

Az eszközök állami támogatásának rendszerét másfél éve alakították át. A gyártóknak olcsóbb termékekkel kellett előállni, de akadtak olyan cégek is, amelyeknek le kellett húzni a rolót, mert nem tudták tartani az árversenyt.

AZ OEP a Népszabadságot ugyanakkor úgy tájékoztatta, hogy a takarékosság intézkedések segítségével pedig a gyógyászati segédeszközök kasszáját sikerült leszorítani 50 milliárd forintról 36,6 milliárdra. Az orvosokat pedig senki nem kötelezi az elavult termék felírására.