Vágólapra másolva!
Veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó játékokat tiltott be az ÁNTSZ. A műanyag kalózkészletben és az elemes halban lévő műanyaglágyító anyag súlyos egészségkárosodást okozhat. A termékek már lekerültek a polcokról.
Vágólapra másolva!

Két veszélyes játékra bukkant az ÁNTSZ a múlt héten, a Kikelet nevű országos ellenőrzési akció során.

Az egyik egy egyenként 8 centiméteres, színes kalózfigurákból álló készlet, a másik egy műanyagból készült, zöld színű, hangot is adó elemes hal. A termékek a megengedettnél több műanyag lágyítót, ftalátot tartalmaztak, amely izzadtsággal, nyállal kioldódva és felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhat.

A ftalát csoportba tartozó vegyi anyagokról azt tartják, hogy rákot, hormonzavarokat okozhatnak és veseroncsoló hatásúak. Újabb kutatások szerint azonknál a gyerekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnő az allergia és az asztma kialakulásának a veszélye - közölte az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ 60 felügyelője 280 helyet ellenőrzött az előző héten. A kalózfigurák és a hal forgalmazását és értékesítését azonnal megtiltották. A játékokat visszaszállították a forgalmazóknak, illetve raktárakban elkülönítették. Az érintett áruk összértéke 400 ezer forint.