Ezerötszáz kamion béníthatja meg Budapest főútjait

Vágólapra másolva!
A Közúti Fuvarozók Érdekvédelmi Szervezetének (KFÉ) száz teherautója zárja le a Felvonulási teret és környékét hétfőn - közölte az Info Rádió. A fuvarozók a fővárosi közgyűlés által felemelt behajtási díjak ellen tüntetnek. A KFÉ szóvivője szerint ha a hétfői tiltakozás nem jár eredménnyel, akkor kedden közel 1500 kamion lassítja majd a forgalmat a Hungária körúton.
Vágólapra másolva!

Száz teherautó zárja le hétfőn a Felvonulási teret, tiltakozva a tehergépkocsikra bevezetett emelt útdíj ellen. Ha akciójuk nem talál visszhangra, akkor kedden 1500 kamion vonul fel a Hungária körúton - közölte az Info Rádióval Klinka László, a Közúti Fuvarozók Érdekvédelmi Szervezetének képviselője.

A demontráció oka, hogy a fővárosi vezetés február végén megemelte a kamionosok és teherautósok behajtási díját, egyes járműtípusok esetében akár az eddigi ár tízszeresét is elkérve.

A fuvarozók és a főpolgármesteri hivatal közötti utolsó, március 12-i tárgyalásokon történt ugyan rendeletmódosítás - "finomhangolás", ahogy közleményében Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes fogalmazott - ez azonban csak a 7,5 tonnás járművek tulajdonosait érintette kedvezően. A fuvarosok viszont Budapest útjainak legnagyobb részét továbbra sem használhatják ingyenesen. Kivételt jelent ez alól a Hungária körút és a Kerepesi út, valamint néhány mellékútvonal. Ezt a lehetőséget használják ki szükség esetén kedden a tiltakozó sofőrök is.

Klinka elmondta, hogy a fuvarozók demonstrációjukkal két hónapos türelmi időt szeretnének kiharcolni a fővárostól, amelynek során megfelelő megoldást találhatnak mindkét fél számára. Ha viszont hétfőn nem érnek célt, akkor 1500 tehergépjármű fog végighajtani az ingyenes főútvonalakon. "Egyszerűen csak közlekednénk, egy picivel többen, mint szoktunk" - mondta Klinka, a keddi tervre utalva.