20:14 - A restség egysége

Gyurcsány kritikus és önkritikus is. Bírálta a Fidesz rendezvényét végigkísérő történelmi párhuzamot. A Fidesz több politikusa is párhuzamba állította 1848 forradalmát a mai helyzettel.

Gyurcsány szerint a legfontosabb a haza reális ismerete és az erre alapozott cselekvés. Szeresd a hazát, de a túlzott szeretet eltakarja a hibát - idézi Széchenyit. A kormányfő szerint nem a külsőség a fontos a hazaszeretetben, hanem a tenni akarás. De ki tesz a hazáért - kérdezte, majd válaszolt: mi magunk.

Képzelet, emlékezet és ítélőképesség kellő arányban álljon és utóbbi legyen a legerősebb - Gyurcsány szerint ez a hazaszeretet legfőbb ismérve. Gyurcsány szerint ugyanis nem elég hinni, nem elég képzelni.

Megjegyezte azt is, hiba, ha a kormány olyan tempót diktál, amit nem tud követni a többség.

20:09 - Szabadnak lenni nehéz

A szabadság vágyáról és szeretetéről beszél a kormányfő ünnepi beszédében. Gyurcsány szerint ami a szabadságot illeti nincs okunk panaszra, még ha valaki ezt is állítja. De azt is megjegyezte, szabadnak lenni néha nehéz.

20:00 - Kezdődik a műsor

Elkezdődött az ünnepi műsor a Művészetek Palotájában. Ott van Sólyom László államfő. Gyurcsány kezdi beszédét.

19:45 - Már 14 előállított

Az előállított személyek száma fél nyolcra 14 főre nőtt - közölte a rendőrség. Öt személyt közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, két főt garázdaság bűncselekménye miatt, öt főt igazolás végett, egy főt visszaélés kábítószerrel bűncselekménye miatt és egy 17 éves fiút állítottak elő a rendőrök. A fiút a hatóság eltűnés miatt kereste.

19:43 - 672 rendezvénynek vége

Országszerte 672 rendezvény fejeződött be hat óráig. A befejezett rendezvények közül 6 fokozott kockázatú és 13 kiemelt kockázatú rendezvény volt. A fővárosban 75 rendezvény fejeződött be.

19:39 - Kisbusz a Parlamentnél

Érkezett egy kisbusz a Vértanúk terére. Tetejére két hangfalat szereltek. A kisbusz egyik utasa azt mondta, hamarosan bekapcsolják a zenét és várják azokat, akik most a Blaha Lujza téren gyülekeznek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

19:36 - Igazoltatás zsinórban

A Blaha Lujza téren már csak szűk ezren vannak. Nemsokára beszél Budaházy György. Még mindig nagyon sok a rendőr, az [origo] tudósítója beszélt olyannal, akit a körúton a Corvin mozitól a Blaháig tartó szakaszon hétszer igazoltattak.

19:14 - Őrségváltás

Őrségváltás volt a Vértanúk terén. Profin intézték a dolgot a rendőrök tudósítónk szerint.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19:11 - Megrándult derék

Eddig 13 embert állítottak elő, de nem volt szükség "rendőri csapaterő bevetésére"  - mondta el az MTI-nek az operatív törzs vezetője. A Március 15-e téren két rendőr megsérült, egyiküknek a lábán keletkezett zúzódás, amikor kővel megdobták, a másik a derekát rándította meg. Egy idős nőt kórházba kellett szállítani, mert elesett a Lánchídon. Ketten a Múzeumkertben lettek rosszul, de a helyszínen ellátták őket.

19:04 - Reagált az MSZP

"A nemzeti ünnep csak egy héttel van a népszavazás után. Arról, hogy a Fidesz politikai hátsó szándékból rászedte a fél országot, nem sok szót hallottunk Orbán Viktor forradalmi beszédében. Konkrétan egyet sem. Pedig Orbán Viktor tartozik azzal a válasszal Magyarországnak, hogy kitől venné el, honnan pótolná vissza a jobb kezével azt, amit a másik kezével a népszavazáson kivett az egészségügyből és a felsőoktatásból. Az önbecsülés napja helyett az önbecsapás napjait hirdette meg a Fidesz-vezér. Ez azonban ráfizetéses politika. Jó volna az utcáról visszatérni a parlamentbe, a felelőtlenségből a felelős politizálásba" - olvasható az MSZP szombaton kora este kiadott közleményében.

19:03 - Nem áll meg a metró

A metró délután négy óra óta nem áll meg a Blaha Lujza téren, és fél hat óta nem áll meg a Kossuth téren sem - mondták a BKV forgalmi ügyeletén. A változtatást a rendőrség rendelte el.

18:47 - Csend a Parlament környékén

Nincs senki az Alkotmány utcánál sem. Egy rendőr azt mondta, nem tudja, hogy lesz-e még valami.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

18:42 - Fogy a tömeg a Blahánál is

Körülbelül 1500-an lehetnek még a Blahán, a tömeg lassan fogyni kezdett. Eddig koncerteket tartottak, most szónokok vannak a színpadon. A közeli gyorsétterem vécéjében kopasz fiatalok arról beszélgettek, hogy túl sok kint a rendőr.

18:27 - Üres a Kossuth tér

A teljesen lezárt Kossuth tér üres, csak pár turista fényképezte Parlamentet. A Kossuth térre bejutni nem lehet, kordonok vannak mindenfelé, 5-10 méterenként pajzsos rendőrök sorakoznak.

18:15 - Provokátorokról beszélnek

Legalább 1500 ember van még midnig a Blahán. Alig beszélnek március 15-éről a téren, főleg kormányellenes szövegeket lehet hallani. Éppen ifj. Hegedűs Lóránt beszél. Az egyik szónok azt állította, provokátorok vannak a tömegben.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

18:03 - 555 rendezvénynek már vége

Országos viszonylatban négy óráig 555 rendezvény fejeződött be, 100 volt folyamatban, és még további 151 rendezvény várható - közölte a rendőrség. A befejezett rendezvények közül 5 fokozott kockázatú és 10 kiemelt kockázatú rendezvény volt. Budapesten 54 rendezvény fejeződött be és 34 van folyamatban, még 6 lesz. Országosan a rendezvények rendőri intézkedést igénylő atrocitások nélkül zajlottak.

17:30 - Már 11 előállított

Délután öt óráig tizenegy embert állított elő összesen a rendőrség a fővárosi rendezvényeken.Négy embert közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, kettőt garázdaság bűncselekménye, négyet pedig személyazonosságuk megállapítása céljából állítottak elő. Előállítottak egy 17 éves fiút is, akit a hatóság eltűnés miatt keresett.

A rendőrök az interneten közzétettek egy fotót is, amelyen két fiatal látható, amint épp az útburkolatot bontják. Azt írják: a felvételeket az eljárás során bizonyítékként használják majd fel. A BRFK szerint a Jobbik és a Fidesz rendezvényein rendkívüli esemény nem történt.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

17:24 - Lógó bábu

A Blaha Lujza téren a színpad előtt egy Gyurcsány-álarcos bábu lóg. A felirat rajtra: "ez jár minden hazaárulónak".

17:22 - Alakulnak a dolgok a Blahán

Sokan megálltak a Fideszról érkezők közül a Blahánál, tudósítónk szerint eléggé megtelt a Corvin áruház előtti tér. Megérkeztek a gój motorosok, őket nem engedték be a térre, ahol körülbelül 1000-1500 ember lehet tudósítóink szerint. Az MTI 2000 emberről ír, a Hír tv ezrekről beszél. Budaházi György főtüntető és a hídfoglalók egykori vezére beszédet mond.

17:17 - Pártfüggetlen

Egy a Blahánál osztogatott szórólap a tévét nevezi a legveszélyesebb kábítószernek. Aláírás: egy pártfüggetlen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:08 - Nyugi van

A Corvin áruháznál kisebb csoport tömörül, a mellékutcákban 1-1 osztag rendőr. Egy felvonuló szerint a mai nap a nemzeti radikalizmus seregszemléje. Szól a Gyurcsány takarodj, egyébként nyugi van - jelentette tudósítónk.

17:07 - Itt vannak a vízágyúk

A Blaha teljesen el van zárva kordonokkal, nincsenek menekülő útvonalak. A készenlétiseken jól látható azonosító van mellkas tájban. A tömeg foghíjas. A mellékutcákban a Blahánál az MTI szerint vízágyúk állnak, legalább 1000 rendőr van a környéken.