17:04 - Oszlik a tömeg

Oszlik a tömeg a Fidesz gyűlése után, de még azért sokan vannak a Ferenciek tere környékén. A rendezők kérték, hogy ne a Blaha Lujza tr felé vonuljanak el, sokan mégis erre mennek, itt gyűlik délutén 5-kor Budaházi György és a Magyar Önvédelmi Mozgalom. A rendőri készültség továbbra is jelentős.

17:02 - A rendezők szerint százezrek

A Hír tv a rendezőkre hivatkozva azt állította: több százezren voltak a Fidesz gyűlésén.

16:44 - Kordonmászás az Urániánál

Az Uránia mozi előtt áll egy kordon keresztben a Rákóczi úton. Egy nő szóváltásba keveredett a rendőrökkel, hogy ennek mi értelme, mikor meg lehet kerülni, viszont az utat kettévágja. Az egyik rendőr azt mondta neki az [origo] tudósítója szerint, hogy ha nem tetszik neki, másszon át rajta. A nő meg is próbálta, de végül csak pár ember segítségével ment neki. Az akció viszont belelkesítette a környéken állókat, akik nekiestek a kordonnak és megnyitották középen, hogy ne kelljen megkerülni. A rendőrök hagyták, inkább csak mosolyogtak.

16:30 - Orbán a jövő embereiről beszél

Ostoba, bántó és igazságtalan díjnak nevezte beszédében Orbán Viktor a március 9-i népszavazáson megbuktatott vizitdíjat, tandíjat és kórházi napidíjat. Szerinte azonban ezek eltörlésénél is fontosabb, az összefogás, amit a népszavazás teremtett. Erre várt mindenki az elmúlt 18 évben - jelentette ki. Orbán a múlt megosztó politikáját szembe helyezte a jövő Magyarországával, aminek a népszavazás lehet a talapzata. Merjünk továbbmenni - mondta és fontosnak nevezte, hogy senki nem jobb és baloldali, a lényeg, hogy mindenki magyar. Orbán rengeteg szimbolikus képet használt, ami eléggé megörte a kezdeti lendületet.

16:24 - Orbán lelkesít

Erős és sikeres Magyarország - ez a jövő programja Orbán szerint. A siker összehozza és egyesíti az embereket, magabiztosabbá teszi a testtartást. Az ember érzi, érdemes reggel felkelnie és elmennie a munkába. Van értelme az erőfeszítésnek, van értelme a munkának - lelkesíti hallgatóságát Orbán.

16:20 - A kudarcoktól szabadulna Orbán

Ha maga a nemzet beteg, hiába dolgoznak polgárai. Ha a közéletet erkölcsi kór pusztítja, megromlik az egyesek erkölcsi érzéke is. Mindenki mindekinek ellenségévé válik - jelentette ki Orbán.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:15 - Orbán szónokol

Fontos, hogy kitartsunk a nemzeti egység, az egyetértés és az összefogás politikája mellett. Nem megyünk lépre - beszél a népszavazás utáni helyzetről Orbán. Március 9-én ráéreztünk, mennyire jó egyet akarni és összemosolyogni. Mennyire jó, amikor az ember megtalálja önbecsülését. Igent kell mondani - szónokol. Szerinte a népszavazás megmutatta: a király meztelen.

6:12 - Kilóg a lóláb

Orbán lezser ingnyakat választott mára. Szerint a kormány provokál és mindenkit kioktat. Kilóg a lóláb és magunk is átlátunk a szitán - mondja.

16:11 - Jobbat érdemel

Orbán iskolai március 15.-e ünnepeket emleget, azt mondja, nekünk is van nagyméltóságú helytartótanácsunk, amelyik sápadt és reszketni méltóztatik. Orbán hosszan utal beszédében a kormányra. Szerinte Magyarország jobbat érdemel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:07 - Orbán elkezdte

"A mennydörgés azt mondja, ember, le térdeidre, Isten beszél. A nép szava is megdördült" - mondta Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Orbán rejtélyes és törvényszerű találkozásokat emleget, a forradalom szárnybontásáról, a szabadságharc kezdetéről beszél. Szóba hozta a magyar nemzet jobbik énjét és öntudatát. A Fidesz elnöke lendületesen kezdett.

16:05

Kósa Lajos debreceni polgármester igyekezett sokat humorizálni Orbán Viktor Fidesz-elnököt felvezető beszédében. Ő kezdett nagyméltóságú helytartótancsként beszélni a kormányról. A közönság jól szórakozott, amikor Gyurcsány Ferencet összehozta Ferenc Józseffel. Kijelentette, március 15.-e a kinyilvánított népakarat napja, majd kifigurázva párhuzamba állította reformkort, a kormány reformjait.

15:54 - A Fidesznél nincs kordon

A Fidesz nagygyűlésének helyszíne nincs úgy lezárva, mint a korábbi rendezvények. Nincs igazoltatás, se kordon, a helyszín a mellékutcákról is könnyen megközelíthető. Mivel szembesüt a nap, sokan csukodt szemmel, átszellemülten állnak.

15:52 - Elindultak a gárdisták

Az Erzsébet téren már csak alig kétszázan maradtak, a többi, körülbelül nyolcszáz ember elindult a Fidesz nagygyűlésének irányába. A gárdisták előtte még bejelentették, hogy március 29-én megduplázzák a létszámukat, újabb tagokat avatnak a Hősök terén.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:44 - Az Astoriáig

Az [origo] tudósítója szerint a tömeg az Astoriáig megtölti a Kossuth Lajos utcát.

15:42 - Kokárdás rendőrök

A Fidesz nagygyűlésén a Philip néven ismertté vált Rákai Kálmán műsorvezető szóvá tette, hogy a rendőrség kiemelt kockázatú eseménnyé minősítette a Fidesz rendezvényét. Egy végjátékát játszó ripacsnak lenne csak érdeke, hogy itt valami történjen - mondta.

A rendezvényen felolvasták Blaskó Péter színművész levelét, amiben a Magyar Nemzet pénteki számában lemondott a Kossuth-díjról, mert nem kívánta átvenni azt Gyurcsány Ferenctől. A tömeg megünnepelte szavait.

Többen beszédet mondtak, felszólalt Jókai Anna írónő. Sok rendőrön van kokárda.

Forrás: MTI

15:32 - Gyurcsány a Lánchídnál járt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton felesége társaságában megnézte a nemzeti ünnep lánchídi rendezvényét - írta az MTI. A kormányfő, akit néhány biztonsági ember kísért, délután negyed négykor érkezett a Lánchídhoz, ahol A szabadság 12 pontja elnevezéssel játékos próbatételt rendeznek gyermekek, családok számára.

15:26 - Székely Himnusz

A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével megkezdődött a Fidesz nagygyűlése az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Az MTI szerint az ünnepség kezdetén a Puskin moziig tölti meg a tömeg a Szabadsajtó utat és a Kossuth Lajos utcát. A BRFK szóvivője, Tafferner Éva azt mondta, hogy azon a területen 20-25 ezren férnek el.