15:25 - Népfőiskola, nyelvápolás

Befejeződött a Jobbik és a Magyar Gárda nagygyűlése. Vona Gábor azt mondta: tavasztól a Jobbik létrehoz egy környezetvédelmi kommandót, ősztől népfőiskolát szerveznének, és nyelvápoló bizottságot indítanának.

15:03 - Sokkoló

Az Erzsébet téren osztogatják a Jobbik Sokkoló című kiadványát. Az van benne, hogy igenis létezik cigánybűnözés, és Magyarország Európa legeladósodottabb állama.

14:50 - Cselekvő keret

Az Erzsébet téri gyűlés egyik felszólalója szerint a Gárda "a nemzet öntudatra ébredésének cselekvő kerete". A tömegben Budaházy György is felbukkant.

14:45 - Méltatják a rendőröket

A Ferenciek teréig megtelt az Erzsébet híd pesti hídfője, sokan érkeznek. Az [origo] tudósítójának minden megkérdezett ünneplő azt mondta, hogy békés rendezvényre számít. Kivéve, ha a rendőrök vagy a "rájuk küldött rendbontók" balhéznak - mondta egyikük.

Két férfi délelőtt 10-kor indult Békéssámsonból. Őket nem zavarja a fokozott rendőri jelenlét, "ők is a dolgukat végzik" - mondták. Többen méltatták, hogy jól körbe van kordonozva a rendezvény helyszíne.

Aktivisták Magyarország győzött matricákat osztogatnak. Valaki elkezdett kiabálni, hogy Demszkynél már oszlatnak, de a jégkrémért, perecért sorba álló ünneplők rá se hederítettek.

14:40 - Árpád-házi szentek

Az Erzsébet téren egy beszélgető csoport megpróbálja összeszámolni az Árpád-házi szenteket.

14:30 - Lefelé megy a szekér

Egy három gyerekes anya azt mondja az Erzsébet téren tartott beszédében: azért lett a Magyar Gárda tagja, mert lefelé megy az ország szekere.

14:26 - A turisták napoznak

Az [origo] tudósítója szerint 7-800, az MTI szerint mintegy ezer ember gyűlt össze szombaton kora délután Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren, ahová a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa patronált Magyar Gárda szervezett rendezvényt a nemzeti ünnep alkalmából. A tömeg felett árpádsávos zászlók lengenek. A rendőrök figyelnek, a turisták napoznak.

14:12 - Viccelődnek a gárdisták

Az Erzsébet téren a Magyar Gárda gyűlésén a konferáló üdvözölte az árpádsávos zászlót cipelőket. "Ha van itt roma, engedjük előre, de óvjuk az értékeinket" - mondta.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

14:07 - Egy rendőr megsérült a lábán

A Március 15-e téren követ dobálók közül két embert kiemeltek, és előállítottak a rendőrök - olvasható a rendőrség honlapján. Egy rendőr könnyebb lábsérülést szenvedett a beavatkozás során. Több más dobálóról felvételek készültek, az ő azonosításuk folyamatban van - közölte a rendőrség.

14:00 - Sok a gyülekező

Már most rengetegen vannak az Erzsébet híd pesti hídfője és az Astoria között, pedig a Fidesz nagygyűlése csak 15 órakor kezdődik. A szakasz teljesen le van zárva, olyan a környék, mint a korzó: rengeteg árus vonult ki a környékre, az emberek sétálnak, bicikliznek. A színpad előtti 30 métert már teljesen megtöltik. Idős nénik kempingszékeken ülnek.

13:58 - Eltalálták

Eltalálták egy tojással Demszky Gábort, miközben bezsédet tartott - jelentett az [origo] mellette álló fotósa. A többség csak próbálkozott, de nem tudtak elég nagyot dobni.

13:53 - Megtelt az Erzsébet tér

Húsz perc alatt három-négyszázan érkeztek az Erzsébet térre, ahol nemsokára kezdődik a Magyar Gárda nagygyűlése. Most már körülbelül ötszázan várják a rendezvényt. A hangulat még mindig majálisra emlékeztet.

13:41 - Több dobálódzót kiemelt a rendőrség a tömegből

Az MTI szerint az Erzsébet-híd alatt több dobálódzó embert kiemeltek a rendőrök a tömegből.  A távirati iroda helyszínen lévő tudósítói azt látták, hogy kopaszra nyírt suhanc és tisztes polgárként öltöző fiatal férfi, aki családjával együtt érkezett a térre, egyaránt lelkesen dobálta a tojásokat Demszky Gábor felé. A körülöttük állók biztatták és pontosabb célzásra noszogatták őket. Egy mentős azt mondta: nem tud róla, hogy bárki is megsérült volna.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

13:34 - Hintázó gyerekekhez jön a Gárda

Legfeljebb százötven érdeklődő és harminc rendőr gyűlt össze az Erzsébet téren, ahol kettőkor kezdődik a Jobbik és a Magyar Gárda nagygyűlése. Egyelőre lagymatag a hangulat, a közeli játszótéren kosárlabdáznak, hintáznak a gyerekek, a háttérben az István, a király című rockopera szól.

13:23 - Lószar is repült

A tojás mellett lószart és követ is dobálnak Demszky felé, de most is csak rendőröket találnak el. A politikus túl messze van a kordon mögött. A Hír Tv szerint műanyagpalackok is vannak a dobált tárgyak közt. Az aszfaltot széttört tojások borítják. A rendőrök felemelt pajzzsal állnak a kordon mögött.

13:22 - Demszky: Nem kell új rendszerváltás

Nem kell új rendszerváltás, nincs szükség a Szent Korona alkotmányára, aki ma ilyeneket mond, az a szabadság ellensége - jelentette ki Demszky Gábor beszédében. A főpolgármester arról is beszélt, hogy aki ma az ősi magyar törvényekre, és az Aranybullára hivatkozik, az tűzhet magára "levesestányérnyi kokárdát, mégsem értett meg semmit abból, amit nekünk 1848. tanított". "Aki a 1848-as lobogót árpádsávos zászlóra cseréli az semmit sem tud a történelmünkről" - mondta.

13:13 - Mégis tudnak dobálni

A szigorú ellenőrzés ellenére egy-két tojás mégis repül Demszky felé. Néhány rendőrt eltalálnak. A tömegben két petárda robbant. "Demszky, takarodj!" - üvöltik.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

13:04 - Felsorakoztak a rohamrendőrök

"Elkúrtad, népirtó, hazaáruló" - ezt skandálják a Március 15-e téren. Óriási a ricsaj. Demszky beszédéből nem hallani semmit. A kordon mögött felsorakoztak a rohamrendőrök.

12:54 - Elvették a dobálnivalókat

A Március 15-e téren egy belső kordont is felhúztak a Petőfi-szobor körül, ott, ahol Demszky Gábor főpolgármester fog beszélni. Ide már senkit nem engednek be, csak a biztonsági őrök és a regisztrált újságírók lehetnek ott. Körülbelül 100-150 ember nekinyomul a kerítésnek. Sípolnak, kereplőznek, azt kiabálják, hogy "Demszky takarodj!". A külső kordonon nem hozhattak át semmi olyan tárgyat, amivel megdobálhatnák a politikust, a biztonságiak az üdítős palackokat is elvették.