Rendet rakna a gárda tárgyalásain Draskovics

Vágólapra másolva!
Határozottabb fellépésre utasította a rendőrséget Draskovics Tibor rendészeti miniszter, miután a múlt héten botrányos jelenetek után kezdődhetett csak el a Magyar Gárda esetleges feloszlatásáról szóló tárgyalás. A gárdisták akkor megszűrték, kik léphetnek be a tárgyalóterembe.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi és rendészeti miniszter utasította a rendőrséget, hogy határozottabban lépjen fel a bíróságokon tárgyalás közben demonstrálókkal szemben. Draskovics Tibor erről hétfőn beszélt az Országgyűlésben a Magyar Gárda-per kapcsán.

Utasítottam a rendőrséget, hogy a jövőben még határozottabban lépjen fel annak érdekében, hogy bírósági tárgyalások alatt ne lehessen a bírósági épületek közelében demonstrálni. Megkeresem a Legfelsőbb Bíróság elnökét is, hogy tekintse át a szervezési kérdéseket. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pedig megvizsgálja, hogy szükséges-e jogszabály-módosítás annak érdekében, hogy érvényesülhessenek ezek az alkotmányos alapelvek - mondta Draskovics Tibor.

A bírósági tárgyalások nyilvánossága fontos alkotmányos alapelv, azt szolgálja, hogy a bíróság minden külső befolyástól és nyomástól mentesen tudjon működni. Úgy tűnik, hogy az alkotmányos követelmények a Magyar Gárda feloszlatásának perén súlyosan sérültek - mondta.

A miniszter szerint valamifajta folyamatot lehet látni: egyesek megpróbálják megfélemlíteni a magyar demokrácia alapintézményeit. Ezek az emberek abban bíznak, hogy a jogállam gyenge, de tévednek: a demokratikus jogállam erős - tette hozzá a politikus.

A Magyar Gárda feloszlatását kezdeményező polgári per szerdán kezdődött Fővárosi Bíróságon. A tárgyalóterem ajtajában egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte ki, kik azok, akik bemehetnek a tárgyalásra. A Magyar Gárda több tagja megpróbálta megakadályozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat képviselői is bejussanak a terembe, és több újságírót sem engedtek be a tárgyalásra.

A bíróság épülete előtt mintegy száz egyenruhás gárdista és szimpatizáns várakozott a szakadó esőben, őket mintegy kéttucatnyi egyenruhás rendőr figyelte.