Június 1-jén időközi cigány kisebbségi választás lesz Veszprémben

Vágólapra másolva!
Időközi cigány kisebbségi önkormányzati választást tartanak Veszprémben, miután a testület feloszlatta magát. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén június 1-jére tűzte ki a szavazás napját.
Vágólapra másolva!

A Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat február 7-én, többségi döntéssel mondta ki az önfeloszlatást, s a törvény szerint négy hónapon belül időközi választást kell kiírni.

A testület határozata értelmében a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség állíthat listát. (A törvény szerint az a jelölő szervezet állíthat listát, amely a megyében a megválasztott elektorok legalább tíz százalékát jelöltként állította a települési kisebbségi önkormányzati választáson.)

A területi listát május 6-ig lehet bejelenteni. Ha egy választópolgárt több listán is jelöltnek ajánlottak, május 13-áig kell nyilatkoznia arról, melyik jelölést fogadja el.

Veszprém megyében jelenleg 36 települési kisebbségi önkormányzat működik összesen 170 cigány képviselővel.

Az időközi választást az indokolja, hogy a Lungo Drom egyik képviselője a február 7-i testületi ülés utolsó napirendi pontjaként vetette fel a feloszlatási kezdeményezést, amit akkor 5-4 arányban el is fogadtak. A kezdeményezését azzal indokolta, hogy "nem tud együttműködni a testület többi tagjaival".

Az ügyvezető elnök kijelentette: állnak az újabb megmérettetés elé, mert szervezetük, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége a megye 70 százalékában megnyerte a kisebbségi önkormányzati választást, és az ő jelöltjeik kapták a legtöbb mandátumot.