Nem lett blokád a fuvarozók tiltakozásából

Vágólapra másolva!
Ezerötszáz kamionnal ígértek forgalomlassító demonstrációt a Hungária körútra a fuvarozók érdekvédelmi szervezetei. Tudósítónk szerint azonban a torlódás nem nagyobb, mint más hétköznapokon. A fuvarozók a budapesti behajtási díjak megemelése ellen tiltakoznak, a főváros technikai könnyítesekkel igyekszik kedvükre tenni.
Vágólapra másolva!

Nem enged a fuvarozók nyomására Budapest, csak technikai jelleggel módosítják a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén a nehézgépjárművek behajtási szabályait. Erről a főpolgármester beszélt keddi sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor közölte, a jövő héten tervezett módosítások között szerepel várhatóan 10 vagy 20 százalékos díjcsökkentés, a célforgalommal megközelíthető területek kibővítése, illetve az engedélyek 8 napos kiadási idejének a felére csökkentése.

A fuvarozók kedden forgalomlassító akciót tartottak a szabályozás megváltoztatása ellen tiltakozva. Lassan, szinte lépésben haladtak mindkét irányban a kamionok és a teherautók a külső sávokban a budapesti Hungária körúton, kedd délelőtt. Ők a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. által meghirdetett forgalomlassítóakcióhoz csatlakoztak. A járművek lépésben araszoltak, időnként dudával jeleztek egymásnak. Néhány sofőr zászlót tűzött a kocsijára, néhányan pedig le is parkoltak.

A torlódás nem volt sűrűbb, mint bármely más hétköznap reggelen, azonban kevesebb személyautó jött ezen az útvonalon. Nem egyértelmű az sem, hogy a Lágymányosi híd felé a lépésben haladó kamionok, vagy az Üllői út és a Hungária körút sárkán található útfelbontás miatt torlódott-e a sor.

A körúton a KFÉ állítása szerint 1500 jármű tiltakozott az ellen, hogy a fővárosi vezetés február végén megemelte a kamionok és teherautók behajtási díját. Egyes járműtípusok esetében akár az eddigi ár tízszeresét is elkérhetik azért, hogy a teherautók behejthassanak a városba.

Hétfőn közel száz teherautó demonstrált az Ötvenhatosok terén, hogy két hónap haladékot harcoljon ki a fuvarozók számára. Mivel nem jártak sikerrel, keddre meghirdették a Hungária körúti forgalomlassítást.

A fuvarozók elsősorban a városi behajtási díjak emelése, a lassú és rugalmatlan bürokrácia ellen tiltakoznak. Matricás rendszert szeretnének, amellyel akár még aznap behajthatnának, hogy feladatuk adódik a városban. Mint hétfőn az [origo]-nak elmondták, 15 autó esetén az eddigi, körülbelül évi 4,5 millió forintról 40-60 millióra emelkedik a behajtási díjak költsége.

Sokallják a büntetési tételek megemelését is, akár a pihenőidő be nem tartása, akár túlsúly miatt szabják ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Gyarmati Zoltán, a behajtási engedélyek kiadásáért felelős Parking Szervező, Fejlesztő Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a cég és a főváros nyitott arra, hogy további kedvezményeket adjanak, de nem fogják visszavonni a rendeletet.