Négy népszavazási kérdést hitelesítettek

2008.03.18. 18:57

Négy, az egészségbiztosítási pénztárakart érintő kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság. A kezdeményezőknek 200 ezer aláírást kell gyűjteniük ahhoz, hogy az országos népszavazást az államfő kiírja.

Négy, a leendő egészségbiztosítási pénztárak működését érintő népszavazási kérdést hitelesített keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület zöld utat adott a pénztárak részvényeire, működési formájára és szolgáltatási körére vonatkozó kérdéseknek, valamint egy olyan kezdeményezésnek is, amely teljes egészében hatályon kívül helyezné az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt.

A hitelesített kérdések így szólnak:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2008. évi I. törvény alapján megalakuló egészségbiztosítási pénztárak részvényeinek száz százaléka a Magyar Állam forgalomképtelen kincstári vagyonába tartozzon?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2008. évi I. törvény alapján megalakuló egészségbiztosítási pénztárak kizárólag nonprofit gazdasági társaságokként működhessenek?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2008. évi I. törvény alapján megalakuló egészségbiztosítási pénztárak kizárólag egészségbiztosítási szolgáltatást nyújthassanak?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az egészségbiztosítási pénztárakról szóló 2008. évi I. törvényt?

Az OVB hitelesítő döntése ellen a Magyar Közlönyben történő közzététele után még fellebbezéssel lehet élni. Ha senki nem támadja meg a döntést, akkor a kezdeményezőknek 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az országos népszavazást az államfő kiírja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK