Sokba kerülhet a rendőröknek E. Zsanett kísérgetése

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetésre ítélné az ügyészség a Zsanett-ügy kötelességszegéssel vádolt rendőreit, amiért elhagyták szolgálati helyüket, hogy hazakísérjék az okmányok nélkül autózó lányt. A védők viszont felmentést akarnak, mert szerintük nem történt szabályszegés. Pénteken megszülethet az elsőfokú ítélet.
Vágólapra másolva!

Az ügyész pénzbüntetés kiszabását kérte a Zsanett-ügy kötelességszegéssel és hivatali visszaéléssel vádolt rendőreivel szemben, míg a védelem a felmentésüket indítványozta kedden a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt zajló perben. Pénteken szólalhatnak fel utolsó szó jogán a vádlottak, és ezt követően hirdetik ki a bíróság elsőfokú ítéletét.

A vádirat szerint tavaly május 4-én a fővárosi Múzeum körúton a rendőrök megállították E. Zsanettet, akinél nem voltak iratok. Elhagyva a VIII. kerületi szolgálati helyüket a lányt a XIII. kerületi otthonához kísérték, ahol E. Zsanett igazolta magát. Az ügyész szerint mindezt igazolja a lány és az egyik rendőr mobiltelefonjának híváslistája is.

Az ügyészség álláspontja az, hogy a három zászlós és két őrmester engedély nélkül hagyta el a járőrkörzetét. Ezenkívül hárman hivatali visszaélést is elkövettek azzal, hogy bár tudtak a hiányzó okmányokról, ezért nem szabtak ki rá bírságot, nem jelentették fel, vagyis hagyták mentesülni a felelősségre vonás alól, és ezzel jogtalan előnyhöz juttatták.

"Tilosban jártak el" - fogalmazott az ügyész, aki szerint a hasonló ügyek elszaporodását súlyosbító, a rendőrök kedvező parancsnoki jellemzését enyhítő körülményként kellene figyelembe vennie a bíróságnak. Ezért - bár ilyen bűncselekmények esetén szabadságvesztést is ki lehet szabni - enyhébb büntetés, pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Mind az öt rendőr ügyvédje védence felmentését kérte arra hivatkozva, hogy jogsértést nem követtek el az intézkedésük során, így legfeljebb csak fegyelmi vétségről lehet szó. A perbeszédek előtt meghallgatták a rendőrök elöljáróját, aki arról beszélt, hogy a rendőröknek két lehetőségük volt: előállítják a lányt és a kapitányságon tisztázzák a személyazonosságát, vagy hazakísérik és ott ellenőrzik az adatait.

A vádirattal szemben E. Zsanett azt állítja, voltak nála iratok, amikor megállították őt a rendőrök. Vallomása szerint az egyik rendőr azt mondta neki: problémák vannak a forgalmijával, de pénzért el tudják simítani ezt. Azt állítja, alig több mint kétezer forint volt nála, ezért mondta, hogy csak otthon van nála pénz, kísérjék őt el a rendőrök. Továbbra is kitart amellett, hogy ezt követően a rendőrök közül ketten - társaik jelenlétében - megerőszakolták. Az erőszak miatt indult eljárást részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntették, azonban a lány jogi képviselője később pótmagánváddal élt.