Félmilliót ér a rendőrségnek minden garázda neve

Vágólapra másolva!
Szabálysértési- és büntetőeljárást is kezdeményez a rendőrség Budaházy György ellen, illetve kártérítést is követelnek tőle a rendőri eszközökben esett kárért. Március 15-én este a főtüntető felszólítására indultak el tüntetők a Nagykörúton, ahol később összecsaptak a rendőrökkel. A rendőrség félmilliót ajánl minden egyes garázda azonosításáért, miközben elbontja a kordont a Kossuth térről.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden egyes, a rendőri felvételeken látható, március 15-én jogsértést elkövető személy azonosításáért félmillió forintot ajánlott fel - jelentette be Tóth Gábor budapesti főkapitány keddi tájékoztatóján. A BRFK 12 fős nyomozócsoportot hozott létre bűnügyi munkatársakból és informatikusokból, akiknek az a feladata, hogy a március 15-én készült rendőrségi és televíziós felvételek alapján megállapítság a garázdák kilétét. Ehhez várják a az állampolgárok segítségét.

Tóth Gábor bejelenttte azt is, fegyelmi eljárást kezdeményezett az ellen a rendőr ellen, aki azonosító nélkül nyilatkozott a HírTV stábjának József körúton. A vizsgálat megállapította, hogy a rendőr a Budapesti Rendőr-főkapitányság akció osztályának civil ruhás nyomozója, akinek a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét, ezt azonban nem tette meg. Tóth elmondta azt is, hogy a szintén a HírTV felvételein látott, buszban alvó rendőrökről megállapították, a parancsnokuk által elrendelt pihenőidejüket töltötték.

Eljárás Budaházy ellen

A gyülekezési jog megsértése miatt indított eljárást a rendőrség Budaházy György ellen, és eljárást kezdeményezett vele szemben az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt is. Ezen kívül kártérítést is kérnek tőle a rendőri eszközben okozott kárért - jelentette be Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján.

A rendőrség a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezte Budaházy György ellen az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatti eljárás megindítását is, de az ügyészségtől még nem kaptak választ. A 2002-es hídfoglalás után ismerté vált Budaházy ellen már folyamatban van egy ilyen eljárás, amelyben a bíróság első fokon fölmentette az államellenes bűncselekmény vádja alól.

Bencze szerint a rendőrség nyolcmillió forintos kártérítést követel a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvényének szervezőitől és Budaházy Györgytől, a rendőri eszközökben okozott kárért. A gyülekezési jogról szóló törvény értelmében a szervező egyetemlegesen felel az általa szervezett demonstráción okozott kárért, függetlenül attól, hogy nem lehet megmondani, ki okozta a kárt.

Március 15-én több száz rendbontó randalírozott Budapesten, a Józsefvárosban. A tömeg a Blaha Lujza térről indult el, ahol több radikális szervezet tartott bejelentett rendezvényt. Budaházy György felszólítására a Művészetek Palotájához akartak menni, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ünnepi gálaműsort tartottak. Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok többször összecsaptak a rendőrökkel, és rátámadtak újságírókra is. A rendőrség néhány óra alatt feloszlatta a tömeget.

Elbontják

A főkapitány bejelentette azt is, hogy kedd éjféltől a rendőrség elbontja a a Kossuth téri kordont. "Legközelebb kordonozás akkor lesz, ha olyan kockázati tényező merül fel, ami ezt indokolja" - mondta Bencze, hozzátéve, hogy a kordonbontás nem azt jelenti, hogy a Kossuth tér őrizetlen marad. Úgy fogalmazott, hogy "nagyon jelentős" előrelépés történt a technikai eszközök fejlesztésében, és megfelelő erővel biztosítják a Parlament védelmét. A rendőrség a március 15-i ünnepségek előtt kordonozta körbe a Kossuth teret, fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva.