Egyre több oltást adatnak be a szülők

Vágólapra másolva!
Alighogy lecsengett az influenzaszezon, máris kezdődik a kullancsszezon, illetve kora tavasszal a legtöbb a bárányhimlős megbetegedés is. Számos fejlett országban az utóbbi betegség ellen például már kötelező védőoltást adnak. A sokféle nem kötelező védőoltás közül Magyarországon a gennyes agyhártyagyulladás, a számos komoly betegséget előidéző pnemucoccus és a bárányhimlő elleni védőoltások a legkeresettebbek. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint egyre többen oltatják be gyermekeiket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon több olyan pert is indítottak már háziorvos ellen, amikor a gyermek maradandó károsodást szenvedett olyan betegség következtében, amely ellen létezik védőoltás, és a szülő azt állította, erről nem kapott orvosától tájékoztatást.

A gyerekorvosok ezért egyre több figyelmet fordítanak a tájékoztatásra, és tapasztalataik szerint az elmúlt években nőtt a beadott, választható védőoltások száma. Itthon a gennyes agyhártyagyulladás, a penumococcus és a bárányhimlő elleni oltásokat kérik a legtöbben - mondta az [origo]-nak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke, Huszár András, aki a nyolcadik kerületben praktizál. Mivel ezek az oltások nem kötelezőek, arról nincs hivatalos statisztika, hogy hány gyereket oltanak be egy évben a választható védőoltásokkall.

7-8 ezer forint egy oltás

A nem kötelező védőoltások súlyos anyagi terheket rónak a családokra. Az olcsóbb oltóanyagok 5 ezer forintnál kezdődnek, az átlag 7-8 ezer forint. A pneumococcus elleni oltóanyag viszont 16 ezerbe kerül, ráadásul kétéves kor alatt kettő kell belőle.

A kötelező védőoltások segítségével mára több olyan betegség is eltűnt, amely több száz éve még magas halálozási rátát okozott. Ilyen például a fekete himlő, a járványos gyermekbénulás vagy a kanyaró. Huszár szerint az lenne a cél, hogy a jelenleg még gyakori, ám védőoltások segítségével kivédhető betegségek esetében, mint például a bárányhimlő, is kialakuljon ez a fajta immunitás. A gyermekorvos szerint erre akkor lenne remény, ha a gyermekek 80 százaléka megkapná a jelenleg nem kötelező védőoltásokat, így akik nem kapják meg, azoknak sem lenne honnét elkapni a betegséget. Jelenleg azonban a legkeresettebb oltások esetében sem érjük el az 50 százalékot.

Máshol több a kötelező

Ma már védőoltással kivédhető többek között a gennyes agyhártyagyulladás, a májgyulladás, az influenza, a kullancs okozta agyvelőgyulladás, a bárányhimlő, a rota-vírus, amely súlyos hányást és hasmenést okoz, valamint a számos súlyos szövődményt, többek között tűdőgyulladást, agyhártyagyulladást vagy középfülgyulladást is okozó pneumococcus.

A fejlett országokban a felsoroltak közül több védőoltást kötelező beadni, például a pneumococcus elleni védőoltás kötelező Görögországban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Németországban emellett a kötelező oltások között szerepel a bárányhimlő elleni oltás, Nagy-Britanniában pedig a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

Van, aki még a kötelezőt is ellenzi

"Én a szülőkre bízom, hogy kérik-e az oltást vagy sem, egyedül a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltást szoktam javasolni. Az influenza elleni oltásról például azt gondolom, azt hagyjuk meg a krónikus betegeknek, mivel az nem egy halálos betegség, egy hét alatt túl lesz rajta, aki megkapja. Persze aki kéri, annak felírom" - mondta az [origo]-nak egy fővárosi gyermekorvos, aki azzal is érvelt, hogy például a bárányhimlő elleni oltás egyesek szerint nem véd meg garantáltan a betegségtől, bár azt elismerte, hogy az esetleges súlyos szövődményeket kivédi.

Vannak ugyanakkor olyan szülők is, akik nemhogy a nem kötelező védőoltásokat nem kérik, de még a kötelezőket sem adatják be gyermeküknek, mert az oltásokat teszik felelőssé későbbi súlyos betegségek kialakulásáért, például az autizmusért. Az oltásokat először amerikai kutatók hozták összefüggésbe az autizmussal, valamint az immunrendszer súlyos működési zavarai, ezen belül különböző allergiás megbetegedések egyes eseteivel. Magyarországon - bár az oltások kötelezőek - a mellékhatásokért az állam nem vállal felelősséget, nem perelhető. Elsősorban az oltóanyag gyártóját lehet hibáztatni, ha a gyerekeknél mellékhatások jelentkeznek.