Erdélyben terjeszkedne a Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
Erdélyben akar terjeszkedni a Magyar Gárda egy román lap szerint. A gárdisták küldöttsége március 15-e alkalmából látogatott Nagyváradra, de a napilap meg nem nevezett forrásai szerint valójában azt akarták kifürkészni, hogyan tudnának helyi szervezeteket létrehozni.
Vágólapra másolva!

Szemet vetett Erdélyre a Magyar Gárda, amely a Magyarországtól elcsatolt területeken szeretne létrehozni helyi szervezeteket - írja szerdai számában az Adevarul című napilap. A román újság azzal kapcsolatban írt erről, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért küldöttsége Nagyváradra látogatott március 15-e alkalmából.

Az Adevarul szerint a magyarországiak Lokodi Ferenc, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnökének meghívására érkeztek a határ menti romániai városba. Idézik a Szent Korona Rádió beszámolóját a gárdisták látogatásáról, amelyből kiderül, hogy először jártak Erdélyben.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a gárda tagjai valójában azt akarták kifürkészni, milyen lehetőségek vannak helyi szervezetek létrehozására, mert céljuk az erdélyi terjeszkedés. "Az újfasiszta szervezet soha nem rejtette véka alá, hogy legfőbb célkitűzésük Nagy-Magyarország visszaállítása" - olvasható a lapban.

Nem lepődött meg a napilap információin Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület elnöke, mert mint mondta, ilyen értesülések korábban is megjelentek a román sajtóban. "Soha nem titkoltuk, hogy a gárdát egy pártok és határok feletti szervezetként képzeljük el, és ha a határon túli magyar testvéreink körében lesz érdeklődés, akkor annak eleget fogunk tenni" - mondta az [origo]-nak.

Az elnök hozzátette ugyanakkor, hogy egy erdélyi vagy felvidéki terjeszkedést csak nagyon megfontoltan lehetne véghezvinni az "ottani puskaporos hangulat miatt", nehogy a helyi magyarok kerüljenek emiatt célkeresztbe. Vona szerint a március 15-i látogatás az ünnephez kapcsolódott, de természetesnek tartja, ha szóba került a kinti magyarok és a gárdisták közt a helyi szervezetek alapításának a lehetősége is.