Hiába keresik a megmentésre váró lovakat Dióspusztán

Vágólapra másolva!
Egy január óta körbejáró e-mail miatt sorban jelennek meg az állatbarátok a dióspusztai ménesbirtokon, és harminc, megmentésre váró lovat keresnek. A birtok vezetője szerint a felhívás teljesen alaptalan, nincs olyan lovuk, amelyet vágóhídra akarnak küldeni.
Vágólapra másolva!

Naponta 5-6 aggódó állatbarát hívása fut be a dióspusztai ménes vezetőjéhez egy hónapok óta körbejáró e-mail miatt, amelyben harminc ló megmentésére hívják fel a figyelmet. A felhívás szövege szerint Dióspusztán 30 angol telivér vár gazdára, ha nem tudják őket eladni, akkor vágóhídra kerülnek.

"A felhívás teljesen alaptalan, nincs olyan lovunk, amelyet vágóhídra akarnánk küldeni" - mondta az [origo]-nak Döbrösi Szabolcs, a dióspusztai Bábolna Ménesbirtok vezetője. Nem tudja, hogy a levelet ki és miért indította el, a felhívás végén szereplő női név nem ismerős számára. A név mellett egy telefonszám is szerepel, de a megadott szám nem elérhető.

Az első aggódó állatbarát még január végén hívta fel, de vannak olyanok is, akik egyből a birtokra jönnek, és a pusztában keresik a megmentésre váró lovakat, volt olyan is, aki lószállító kocsit is hozott - mesélte a birtok vezetője. Egy egyesület pedig azzal kereste meg, hogy minden egyes tagja megvenne egy megmentésre váró lovat, hogy mind a 30 ló megmeneküljön.

A felhívásból mindössze annyi igaz, hogy 30 eladó lovuk van jelenleg, de szó sincs róla, hogy ha nem kelnek el, akkor vágóhídra küldenék őket - mondta a birtok vezetője. Az eladásra kínált lovak legolcsóbbika 250 ezer forintba kerül, a legdrágábbak pedig több millió forintba.

A ménesben kizárólag angol telivéreket nevelnek, szaporítanak, jelenleg 140-150 lovuk van. Ezeket a lovakat elsősorban versenyzéshez használják, a versenyzők egy része is náluk tartja lovait. Foglalkoznak lóértékesítéssel is, ezért általában vannak eladó lovaik. Vágóhídra viszont csak olyankor küldenek lovat, ha az állatnak gyógyíthatatlan betegsége lesz, vagy súlyos baleset éri versenyzés közben. Évente 8-15 olyan ló van, amelyet kénytelenek vágóhídra küldeni - mondta a ménes vezetője.

A felhívásra a helyszínen jártak a Bottyán Equus lómentő alapítvány munkatársai is, de ők sem találtak megmentésre váró lovakat. Rédei Attila, az alapítvány munkatársa ugyanakkor az [origo]-nak elmondta, hogy a tenyésztőknél mindig lesznek leselejtezett lovak, amelyeket szinte semmire nem lehet használni, ezért nehéz túladni rajtuk. "Csak simogatni lehet őket" - mondta Rédei. Az alapítványhoz jellemzően nem ilyen esetekkel fordulnak, hanem lesoványodott, vasvillával vert lovakról értesítik őket, 8 év alatt 80-100 esettel keresték meg őket.